Višković najavio: Dodatnih 7,4 miliona KM za mljekarski sektor

30.05.2022. | 14:36

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je na sastanku sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisom Pašalićem i predsjednikom Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Vladimirom Usorcem poručio da će Vlada Srpske izdvojiti dodatnih 7.430.000 KM sredstava iz Kompenzacionog fonda Srpske za podršku mljekarskom sektoru.

Uz navedena sredstva iz Kompenzacionog fonda, mljekarima će u ovoj godini biti isplaćeno 15 umjesto dosadašnjih 12 premija koje su redovno isplaćivane.

“Podsjećamo da je pored ove mjere, za mljekarski sektor u ovoj godini izdvojeno dodatnih 1.000.000 KM iz Kompenzacionog fonda za nabavku steonih kvalitetno priplodnih junica, te da su isplate podsticaja redovne”, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Pored navedenog, mljekari ostvaruju pravo i na podsticajna sredstva iz agrarnog budžeta, kao što su kapitalne investicije, direktna podrška stočarskoj proizvodnji i direktna podrška biljnoj proizvodnji (regresiranje dizel goriva, regres po jedinici sjetvene površine za pšenicu i uljarice), premija osiguranja, kao i ostale mjere predviđene budžetom.