Višković: Mnogi poslodavci se spremaju za povećanje plata od 1. jula

23.06.2019. | 11:07

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da se od 1. jula, kada stupa na snagu Zakon o podsticajima u privredi, veliki broj poslodavaca sprema za povećanje plata radnicima.

On je istakao da će poslodovci u realnom sektoru koji radnicima od 1. jula povećaju plate, dobiti povrat od 30 ili 70 odsto novca na doprinose uplaćene za to povećanje.

– Napravljena je podjela na dvije grupe. U prvoj su poslodavci kod kojih radnik ima platu od 450 do 550 KM i za svaki rast plate vratiće im se 30 odsto, a kod poslodavaca kod kojih je radnik imao platu 1.000 KM i od jula dobije povećanje plate od 100 KM, vratiće mu se 70 odsto od doprinosa ulaćenih za to povećanje – rekao je Višković za beogradsku Politiku.

On je istakao da Vlada Srpske kroz rasterećenje poreza i doprinosa poslodavcima pokušava da poveća plate u realnom sektoru kako bi, koliko je to moguće, zadržali ljude u Srpskoj.

– Poslodavac ovim mjerama sam sebi može da smanji zbirnu stopu poreza i dorinosa, pa na primjer, ako poveća platu radnicima duplo, njegovi porezi i doprinosi biće 30 odsto, umjesto sadašnjih 60 odsto – rekao je Višković.

On je naglasio da je ovo privremena mjera i da je cilj, kada se obezbijedi veći priliv sredstava u budžet, da se smanje zbirne stope, koje bi 2021. mogle iznositi 50 odsto.

– U Republici Srpskoj trenutnio radi 267.000 ljudi, što je najveći broj otkako se vodi ova evidencija. Iako je stopa nezaposlenosti u Srpskoj spala sa 28 na 18 odsto, netačno je da je broj na birou za zapošljavanje manji samo usljed odlazaka – rekao je Višković.

On kaže da će kroz Zakon o podsticajima, svi privrednici iz Srbije koji žele da investiraju u Srpskoj imati podsticaje kao što sada imaju privrednici iz Njemačke koji dolaze u Srbiju.

– Namjera je da u Srpskoj bude otvoreno što više proizvodnih pogona i u tom smislu mnogo računamo na Srbiju. Napravili smo zakonski okvir kako bismo privredne korporacije stimulisali na ulaganje u Republiku Srpsku – rekao je Višković.

Govoreći o investicijama koje očekuje u Srpskoj, Višković je rekao da je u Austriji dogovoreno da se neki pogoni iz Rumunije presele u Republiku Srspku.

– U okolini Bijeljine pogoni auto-industrije se doseljavaju iz Poljske. Iz Hrvatske pogon konfekcije se seli u Bijeljinu. Imamo najavu značajne proizvodnje u Srpcu. Predstoje i razgovi u Štutgartu – rekao je on.

Premijer Srpske najavljuje i aktivnosti usmjerene ka vraćanju jednog dijela predstavništava srpskih brendova iz Federacije BiH u Srpsku, ali bez miješanja politike u privredu ili namjere da se utiče da neko radi na svoju poslovnu štetu.

– Ako neka kompanija iz Srbije na teritoriju Republike Srpske plasira 80 odsto proizvodnje, a 20 odsto u FBiH, a pritom sve poreze plaća u drugom entitetu jer su tamo registrovani. Želimo da otvorimo tu temu – rekao je Višković i dodao da neke kompanije iz Srbije već vraćaju sjedište u Republiku Srpsku.

Višković je rekao da Srpska u narednih 10 godina namjerava da izgradi nove energetske objekte od blizu hiljadu megavata i da postane značaj izvoznik struje.

 

Izvor:(RTRS)