Višković: Budžet Srpske za 2024. godinu biće veći od rebalansa za ovu godinu

17.11.2023. | 22:39

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će budžet Srpske za 2024. godinu biti veći u odnosu na nedovno usvojeni rebalans za ovu godinu.

“Sve ono što budžet jedne republike treba da ispunjava nađi će se u budžetu Srpske za 2024. godinu. Mi ćemo svoje obaveze redovno ispunjavati”, rekao je Višković.

On je podsjetio da je budžet za 2023. godinu bio milijardu KM veći u odnosu na budžet za 2022. godinu, a u rebalansu je povećan za 140 miliona KM.

“Budžet za poljoprivredu 2023. godine bio je za 100 miliona KM veći od budžeta u 2022. godini, odnosno povećan je sa 75 miliona na 180 miliona KM”, rekao je Višković za NTV “Arena” iz Bijeljine.

Višković je rekao da je politička i ekonomska situacija u Srpskoj stabilna bez obzira na svakodnevne pritiske koji su intenzivirani od ljeta.

On je naveo da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik neće biti sklonjen sa političke scene, dodajući da to neće dozvoliti građani i institucije Srpske.

Višković je ukazao da je ustavna nadležnost MUP-a Srpske da zaštiti predsjednika Republike.

“Ako se neko drzne da ide u nasilno privođenje predsjednika Republike, moraće da naiđe na otpor MUP-a Srpske. To ukazujem na sastancima sa svim stranim zvaničnicima i apelujem da se ne drznu i ne pomisle da mogu ići u taj korak, jer će tada uzgroziti bezbjednost većeg broja ljudi, a možda i BiH”, rekao je Višković.

On je istakao da Dejtonski sporazum ne ruše predstavnici institucija Srpske, već određeni krugovi međunarodne zajednice na čelu sa američkom Ambasadom u BiH, strane sudije u Ustavnom sudu BiH i nelegalni visoki predstavnik.

Višković je rekao da je Srpska skupo plaćena životima skoro 23.000 ljudi i nema niko pravo ni mandat da uraditi nešto što nije u interesu Republike Srpspke.

“Naša sloboda i opstanak na ovim prostorima je vezan sa našim institucijama i Srpskom. Sa skupova `Branimo Srpsku` šaljemo poruku da moramo biti jedinstveni i da oni koji atakuju na Republiku Srpsku vide da građani Srpske stoje iza svojih institucijama”, rekao je Višković.

On je ukazao da se opozicioni lideri utrkuju da pljuju po Republici Srpskoj sa federalnih medija, a da takve situacije nema sa druge strane.

“Srbi bi u slozi i sabornosti mogli da urade puno više. Bez obzira na razlike, ja pozivam da zaboravimo na razlike i da našom sabornošću i slogom imamo svoju crvenu liniju ispod koje se ne može ići, bez obzira da li je riječ o vlasti ili opoziciji, i da pokušamo skupa da damo doprinos odbrani institucija Srpske”, rekao je Višković.

On je naveo da bi, prema najnovijim istraživanjima rađenim u proteklih 15 dana, vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, ukoliko bi sada bili održani izbori, imala veću podršku građana Srpske nego na prošlim izborima.