Visina plate se razlikuje od regiona do regiona: Ako idete da radite u Njemačkoj, ovo je važno da znate

15.01.2022. | 14:05

Svi oni koji se spremaju da odu na rad u Njemačku trebalo bi da se raspitaju o dijelovima države u koji idu, jer se visina plate razlikuje od regiona do regiona, dok je za gastarbajtere situacija još gora.

Svjedoci smo toga da veliki broj naših građana odlazi, ili razmišlja da ode iz naše zemlje u Njemačku zarad boljeg i kvalitetnijeg života. Iako se misli da je čitava njihova zemlja “plodna” za dobru i visoku zaradu, izgleda da bi naši sugrađani koji planiraju da se odsele trebalo detaljno da se raspitaju u koji dio države idu, jer posljednji podaci o platama u Njemačkoj pokazuju da svakako nije svejedno u kom dijelu zemlje radite, prenosi Mondo.

Iako je prošlo čak više od tri decenije od prisajedinjenja Istočne Njemačke Zapadnoj, plate su u onom, kako se govori, kapitalističkom dijelu zemlje i dalje značajno veće od onih koji su bili iza takozvane “Gvozdene zavjese”, pa tako radnici u bivšoj Istočnoj Njemačkoj prosječno zarađuju čak 900 evra manje, govori nedavna statistika sprovedena u toj zemlji, dok je situacija sa gastarbajterima daleko gora.

Bruto zarada za zaposlene sa punim radnim vremenom u zapadnim saveznim pokrajinama i Berlinu kao glavnom gradu, isključujući posebne dodatke na redovnu platu, u proseku je iznosila 4.237 evra mjesečno u trećem kvartalu 2021. godine, dok je u pet istočnih pokrajina ta brojka manja i iznosi 3.442 evra.

Ova brojka svakako je svima zapala za oči, pa je tako, i pored toga što neki stručnjaci ističu da zbog razlike u troškovima života koji su niži u istočnoj Njemačkoj, razlika u kupovnoj moći nije toliko velika, stranka Ljevice zatražila objavljivanje ovih podataka, dok se takođe oni zalažu i za izjednačene plate u cijeloj zemlji do 2025. godine.

Podaci su još zabrinjavajući ukoliko se ima u vidu da značajne razlike ne postoje samo između regiona, već i između sektora, ali i žena i muškaraca.