Više puta smatran propalim projektom: Evo zašto bitkoin opet jača

14.11.2020. | 18:21

Bitkoin je već više puta smatran propalim projektom. Ali posljednjih sedmica je ta najstarija i najveća kriptovaluta na svijetu ponovo ojačala.

Kako piše Dojča Vele, na početku korona krize činilo se da je bitkoin veliki gubitnik. Od sredine februara do sredine marta cijena mu je pala za više od 50 odsto. Nakon kratke faze oporavka, cijena se dugo kretala blizu granice od 10.000 američkih dolara sve do prije nekoliko sedmica.

U međuvremenu, najvažnija kriptovaluta ne samo da je uspjela nadoknaditi drastični gubitak od proljeća, nego joj je cijena porasla za više od 53 odsto. Samo u oktobru  bitkoin je dobio oko 30 odsto na vrijednosti, baš za svoj dvanaesti rođendan, piše Indeks.

Ta se valuta prošlog petka popela na gotovo 16.000 američkih dolara, a u srijedu (11.11.) je na berzi kripto valuta Bitstamp povremeno vrijedila oko 15.650 dolara.

A za to ima više mogućih razloga.

Analitičar Timo Emden je rekao da su zbog donedavno neizvjesnog izbornog rezultata u SAD-u, a u potrazi za alternativnim mogućnostima ulaganja, neki investitori posegnuli za kriptovalutama. On smatra da su se ulagači na taj način htjeli zaštititi od turbulencija na berzi.

Soren Hetler, stručnjak DZ-Banke, napisao je u nedavnoj analizi da je pokretač razvoja bitkoina zapravo nada u nagli rast potražnje, a ne toliko izbori u SAD-u. Nekoliko investicijskih fondova za bitkoin, poput Grajska, primijetili su tokom posljednjih mjeseci značajan priljev, a krajemoktobra su u nekim slučajevima zabilježili i rekordne vrijednosti.

Pored toga, kriptovalute su profitirale od nedavno objavljenih planova giganta platnih usluga PejPal da digitalne valute prihvati kao sredstvo plaćanja.

Kao važne pokretače ovog jačanja kriptovalute Hetler vidi i politiku nultih kamatnih stopa središnjih banaka i programe gigantske potrošnje tokom pandemije korone koje su donijele vlade.

Stručnjak DZ-Banke Hettler na kraju kaže: “Argumenti za rast vrijednosti bitkoina su itekako razumljivi. Ali, sve to ne garantuje da će se ta dinamika nastaviti. Bitkoin tek treba razviti tradiciju i trajno osvojiti povjerenje ljudi u svoju specifičnost i vrijednost.”