Više od 500 letova otkazano zbog tehničkog problema: Čeka se i do 12 sati

28.08.2023. | 20:39

Hiljade putnika u Ujedinjenom Kraljevstvu suočeno je s ozbiljnim kašnjenjima i otkazivanjem letova u ponedjeljak zbog tehničkih problema sa sistemom kontrole vazdušnog saobraćaja u zemlji.

Nacionalna služba za vazdušni saobraćaj (NATS) potvrdila je problem i aktivno radi na identifikovanju i otklanjanju kvara.

NATS, koji je odgovoran za osiguranje sigurnog i učinkovitog kretanja aviona u vazdušnom prostoru Ujedinjenog Kraljevstva, naglasio je da “vazdušni prostor nije zatvoren”, ali su saobraćajna ograničenja uvedena kao mjera predostrožnosti kako bi se osigurala sigurnost tokom ove izazovne situacije.

Do sada kompanija nije otkrila konkretne pojedinosti u vezi s uzrokom kvara niti dala tačnu procjenu kada se očekuje nastavak normalnog rada. Ovaj nedostatak informacija ostavio je i putnike i vazduhoplovne kompanije u stanju neizvjesnosti.

Brojni aerodromi širom Ujedinjenog Kraljevstva izdali su upozorenja o značajnim kašnjenjima i otkazivanjima, što utiče na planove putnika. Vazduhoplovne kompanije kao što su Ryanair, EasyJet, Virgin i Aer Lingus takođe su prijavile prekide u svojim uslugama.

Vazduhoplovna kompanija Loganair sa sjedištem u Glazgovu upozorila je putnike da očekuju dalja kašnjenja, navodeći na Twitteru, da je “jutros došlo do kvara na računarskim sistemima kontrole vazdušnog saobraćaja u Velikoj Britaniji na cijeloj mreži.

“Iako se nadamo da ćemo moći obavljati većinu letova unutar Škotske na temelju lokalne koordinacije i uz minimalne smetnje, letovi sjever-jug i međunarodni letovi možda će biti podložni kašnjenjima”, Izjavila je škotska kompanija, a navodi “Anadolija”.