Više nego čitave prošle godine: Evropljani na sve strane kupuju ruski gas iz škriljaca

19.10.2022. | 15:12

Zemlje EU povećale su uvoz ruskog gasa iz škriljaca (LNG) za 50 odsto – čak je i gas namijenjen Indiji išao u Evropu, navode energetski stručnjaci.

Do 30. septembra ove godine Evropa je uvezla gotovo 88 milijardi kubnih metara LNG gasa i 15 milijardi prostornih metara ruskog LNG-a, što je više nego čitave prošle godine.

Tokom 2021. 20 odsto uvoza EU iznosilo je deset milijardi kubnih metara, a 17 odsto ove godine iznosi 15 milijardi kubnih metara – navode iz Evropske komisije.

Aleksej Grivač, iz ruskog Nacionalnog fonda za energetsku bezbjednost, nije iznenađen rastom isporuka ruskog LNG-a Evropi.

“Oni (EU) usisavaju sav LNG, uključujući ruski iz Jamala. Osim toga, `krali` su gas namijenjen Indiji”, kaže ruski stručnjak, a prenosi “Geopolitika”.

Još više zaliha dolazi iz fabrike srednje tonaže “Kryogas Vysotsk”, a prva serija isporučena je ovog mjeseca i iz novog baltičkog LNG terminala Portovaja, u vlasništvu ruskog “Gasproma”.

Najveći evropski naručioci ruskog arktičkog projekta iz Jamala su španski “Naturgy” (3,2 milijarde kubnih metara godišnje) i francuski “TotalEnerdžiz” (5,5 milijardi kubnih metara).

Pokazalo se da je ruski LNG gas privlačan jer nije potpadao pod novi mehanizam nagodbi, poput gasa iz gasovoda, a i plaća se prema staroj šemi u dolarima i evrima.

Osim toga, udaljenost prevoza od poluostrva Jamal manja je nego, na primjer, od SAD, što utiče na troškove prevoza.

Oznake: Kupovina