Vipotnik u Ženevi: Trgovska gora ne ispunjava uslove za odlagalište radioaktivnog otpada

15.11.2023. | 16:55

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik izjavio je Srni da je današnji sastanak u Sekretarijatu ESPO konvencije i protokola SEA u Ženevi bio izuzetno uspješan i da je delegacija BiH, koju je predvodio, predstavila stav da Trgovska gora ne ispunjava nijedan parametar za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada.

Vipotnik je istakao da su članovi Sekretarijata ESPO konvencije i implementacionog komiteta zaključili da je BiH u dosadašnjem postupku blagovremeno reagovala i preduzela sve korake u skladu sa ovom konvencijom.

“Važno je da nismo zakasnili i zaključak je da pratimo naredne korake Hrvatske i da u skladu sa tim reagujemo i obavještavamo dalje Sekretarijat ESPO konvencije i implementacioni komitet”, rekao je Vipotnik.

On je naveo da su predstavnici Sekretarijata ESPO iskazali veliko interesovanje za ovu temu, na šta ukazuje i činjenica da je sastanak trajao sat vremena duže od predviđenog.

“Imali su niz dodatnih pitanja, prvenstveno o aktivnostima u vezi sa istraživanjima, koji su to rezultati i na šta se odnose. Prezentovali smo činjenice zašto Trgovska gora ne ispunjava nijedan od parametara za izgradnju spornog objekta”, rekao je Vipotnik.

On je rekao da su iz Sekretarijata ESPO i implementacionog komiteta istakli da će sa pažnjom uzeti u dalje razmatranje iznsene stavove.

Predstavljajući poziciju BiH kao potencijalno pogođene zemlje, Vipotnik je rekao da su ukazali na brojna kršenja preuzetih obaveza od Hrvatske tokom ovog procesa, odnosno njihove namjere da na Trgovskoj gori izgrade objekat za odlaganje radioaktivnog otpada.

Vipotnik je rekao da su informisali Sekretarijat da je, prvenstveno radi uključivanja BiH kao potencijalno pogođene strane u postupak koji se provodi u Hrvatskoj, zatraženo od te zemlje da ekspertima iz BiH omogući da prisustvuju istraživanju na terenu na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, tim prije što postoje argumenti da ta lokacija ne zadovoljava nijedan od parametara.

“S obzirom da nismo dobili dozvolu od Hrvatske, pokrenuli smo niz istraživanja sa naše strane, jer je riječ o području istih ili sličnih karakteristika”, rekao je Vipotnik.

On je naveo da su Sekretarijat ESPO informisali da su u martu započete aktivnosti procjene uticaja na životnu sredinu u Hrvatskoj i da je BiH službenim putem obavijestila tu zemlju da želi da učestvuje u tom postupku.

“Dostavljene su konstruktivne primjedbe i odgovori na zahtjev za određivanje obima i sadržaja same studije. Tražili smo i da se izvrši korekcija i dopuna tog akta, a primjedbe su dostavljene opširnim dokumentom na 50 strana”, rekao je Vipotnik.

On je dodao da su upoznali Sekretarijat da su u septembru od Hrvatske dobili akt kojim je određen obim studije, a u kojem nije navedeno na koji način su uzeli u razmatranje primjedbe i sugestije BiH, već samo da buduća studija uticaja na životnu sredinu treba da uzme u obzir mišljenja iz BiH.

Iz Hrvatske, kako je istakao, nisu naveli da studija mora da sadrži poseban dio sa informacijama o mogućim uticajima na životnu sredinu na teritoriji BiH i mjerama koje su relevantne da se taj uticaj smanji, što je utvrđeno odredbama ESPO konvencije.

“Naveli smo i da nije jasno na osnovu kojih parametara je izvršen sam odabir lokacije u odnosu na neke moguće alternativne lokacije koje se i ne spominju u dokumentu, odnosno nostrifikaciji koja je dostavljena BiH”, naveo je Vipotnik.

Delegaciju BiH koja je boravila u Ženevi, činili su, osim Vipotnika, šef kabineta u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Dejan Ćosić i član Pravnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori Nemanja Galić.