„Vinska vizija Otvorenog Balkana“: Dvije glavne nagrade za makedonska i sedam za vina iz Srbije

04.09.2022. | 22:14

Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, zatvoren je danas proglašenjem najboljih vina, od kojih su glavne nagrade, Trofej Otvorenog Balkana, dobila dva makedonska i sedam vina iz Srbije.

„Želimo da ovo bude poseban početak nove vinske kulture u Srbiji“, rekao je domaćin sajma, predsjednik Udruženja vinara i vinogradara Stevan Rajta, koji je naglasio da već za desetak dana počinju pripreme za naredni sajam, kako bi „cijelom svijetu pokazali šta „Otvoreni Balkan“ još može konkretno i lijepo da uradi“.

„Albanija nije dobila trofej ali je dobila puno zlatnih medalja“, rekao je Rajta i ocijenio da je Vinska vizija „Otvorenog Balkana“ pokazala i početak nove budućnosti za tri zemlje koje čine tu inicijativu.

Naglasio je da je na ocjenjivanju bilo više od 600 vina, od kojih je 400 dobilo platinaste, zlatne, srebrne i bronzane medalje i plakete, a ocjenjivao ih je međunarodni žiri sastavljen od eksperata iz cijelog svijeta, među kojima je bilo i petoro nosilaca titule „master of vajn“ – najprestižnije titule u vinskom svijetu.

„Dobiti dobru ocjenu, međunarodnu, od takvih eksperata na čelu sa Karolin Gilbi, ekspertom za vina Balkana i Jugoistočne Evrope, pomaže svim vinarima da im vina budu međunarodno prepoznata i da lakše osvoje tržište“, rekao je on.

Trofeji za najbolja vina dodijeljeni su u devet kategorija – crveno vino, bijelo, roze, oranž, slatko, pjenušavo, pojačano, kao i za bijelo i crveno vino od autohtone sorte.

Pored trofeja, 12 vina je osvojilo platinastu medalju, 85 zlatnu, 187 srebrnu, a 163 bronzanu.

„Pokazali smo da naš dio Evrope može da pokaže nešto sasvim novo lijepo i elegantno. Ovo je bio poslovni sajam, vinarima smo ponudili nova tržišta, a svijetu pokazali da možemo da se udružimo i stvorimo potpuno novu klimu. Takvu sliku smo i poslali u svijet da želimo da širimo zajedništvo, gostoprimstvo rad i ekonomiju, da politiku možemo da ostavimo sa strane“, rekao je Rajta.

Naglasio da je sajam prilika da se krene mnogo dalje i da sve bude mnogo bolje.

Podsjetio je da je sajam podrazumijevao i promociju hrane, koja nema vještačkih sastojaka, kao i turističku ponudu prelijepog Balkana, prenio je Tanjug.

 

 

Oznake: Nagrade, Sajam