Vidovićeva poručuje klijentima da ne brinu: Nova banka i Sberbanka su najjači konzorcijum u BiH

08.03.2022. | 20:06

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da su Nova banka i Sberbanka vrlo likvidne i da sada sigurno čine najjači konzorcijum u BiH.

Vidovićeva je naglasila da deponenti i svi klijenti koji tu imaju sredstva nemaju razloga za brigu, jer rukovodstvo banke poručuje da imaju 500 miliona KM iznad rezerve, što znači da u svakom momentu mogu isplatiti komplet depozite.

Ona je za portal “Banjalukanet” istakla da nije ni trebalo sumnjati da će se depoziti isplatiti, jer bi u slučaju da kupac nije pronađen, država stala iza banke.

Prema njenim riječima, u Sberbanci trenutno nije ugroženo nijedno radno mjesto, a za to postoji garancija novog rukovodstva.

“Trenutno se suočavamo sa jednom od najvećih inflacija poslije rata, a ona je proizvedena ratnim dešavanjima, ali i rastom cijena energenata”, navela je Vidovićeva.

Ona kaže da ne postoje instrumenti kojima bi se uticalo na inflaciju, na način da se ona smanji, ali da se može uticati određenim mjerama da se pomogne stanovništvu.

“Vlada je donijela odluku da se u prvoj interventnoj nabavci od 15 miliona KM obezbijede osnovne životne namirnice, odnosno da ih uplatimo kod proizvođača i da oni stoje kao rezerva u slučaju da bude potrebe. Isto tako, diktiraćemo cijenu pšenice koju smo kupili i proizvodiće se brašno po toj cijeni po kojoj smo nabavili. Po tom osnovu, uticaćemo na cijenu brašna”, rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva kaže da je nabavljena i određena količina nafte i naftnih derivata.

“Tu nije kraj nabavkama, tako da ćemo stalno u zalihama imati određene količine robe, ukoliko dođe do nestašice. Smatramo da neće doći do nestašice hrane, a od svjetskih sankcija zavisi hoće li doći do nestašice nafte”, istakla je Vidovićeva.

Ona naglašava da je Republika Srpska uputila prijedlog da se smanje ili ukinu akcize na gorivo, ali da dogovor još nije postignut.

Vidovićeva je poručila da nema potrebe da građani kupuju zalihe, jer, kako kaže, nismo područje koje je izloženo ratu, niti ćemo biti.

Ona je napomenula da je u proteklom periodu došlo do rasta plata, po dva osnova.

Da li će doći do nove korekcije plata u skorijem periodu nije poznato, ali Vidovićeva ističe da će se stanovništvu koje ima niža primanja sigurno pomoći.

“S obzirom na to da rastu cijene, biće više priliva od PDV i najveći dio od tog povećanja usmjeravaćemo da pomognemo stanovništvu koje ima manja primanja i koje će biti ugroženo ovom inflacijom. Plate su povećane po dva osnova. Prvo, jer se, smanjujući porez na dohodak i ta sredstva direktno usmjeravajući radnicima, ne poslodavcu, Vlada odrekla 54 miliona KM poreza iz budžeta da bi svakom radniku u Republici Srpskoj prosječno bila povećana plata 16 KM mjesečno. Za 280.000 radnika to je značajna cifra za budžet”, rekla je ona.

Drugi dio povećanja, naglasila je ona, Vlada je za svoje budžetske korisnike, gdje je ona poslodavac povećala platu za niže plate pet odsto, a za plate više od 1.000 KM za tri odsto.

“Moramo pomoći stanovništvu koje ima niža primanja, a to su penzioneri, gdje će sigurno biti davanja, jednokratna ili na koji način dogovorimo. Isto tako, i boračkim kategorijama koje su ugrožene. Već smo donijeli odluku za onih 10.000 boraca koji su u oktobru dobili pravo na mjesečni dodatak, a do sada ih nisu imali. To su borci do 60 godina koji su nezaposleni, Vlada je donijela odluku da svakom od njih da jednokratnu naknadu od 100 KM. Takvih slučajeva će sigurno biti još do kraja godine”, rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je poručila i da rukovodstvo Republike Srpske ne odustaje od vraćanja nadležnosti, da to ne može realizovati za mjesec ili dva, ali da će se dugoročno sigurno uraditi.

Govoreći o mogućnost osnivanja uprave za indirektno oporezivanje Republike Srpske, ona je navela da Srpska nije zadovoljna raspodjelom na nivou BiH i da nema svoj suverenitet nad indirektnim porezom.

“Mi i sada kada bismo htjeli da smanjimo tu stopu na hranu, povećamo na luksuz, mi to ne možemo uraditi dok ne dogovorimo na nivou BiH. To nas ograničava da nama to nije instrument sa kojim mi možemo da reagujemo, a indirektni porezi su dobar instrument i alat sa kojim možete brzo da regujete i u povećanju i u smanjenju cijene, a nisam optimistična da će se to dogovoriti na nivou BiH”, kaže Vidovićeva.

Ona ističe da ne postoje veće primjedbe na UIO BiH, ali da u Republici Srpskoj nisu zadovoljni raspodjelom.

Prema njenim riječima, Budžet Srpske je vrlo likvidan i apsolutno je netačno da se puni novim zaduživanjima.

“Ne kasnimo sa izmirenjem naših obaveza, niti ćemo kasniti u buduće”, poručuje Vidovićeva.

Ona je navela da je trenutni dug Srpske 42,8 odsto, a po zakonu može biti maksimalno 55 odsto, a sad je 5,86 milijardi KM javnog duga, a ako se sabere ukupan dug svih u Republici Srpskoj, on je 6,15 milijardi KM ili 51,8 odsto, a maksimalno može biti 60 odsto.

“Mi nismo ni blizu tog maksimuma, iako smo prebrodili virus korona i u ovoj godini imamo zaduženje tačno toliko koliko vraćamo, znači dug neće porasti, nego će biti manji jer je dosta visok rast BDP-a u prošloj godini, procjenjuje se da će biti 6,2 odsto. Taj naš dug će sigurno pasti u ovoj godini”, kaže Vidovićeva.