Vidovićeva o podsticajima: Cilj povećanje poljoprivredne proizvodnje i smanjenje uvoza

05.03.2023. | 14:38

Za podsticaje poljoprivredi Vlada Republike Srpske prošle godine izdvojila je 180 miliona KM. Planirano je manje, ali smo povećali u toku godine i 180 miliona KM je značajna cifra, a prema poljoprivredi smo išli zato što je to jedan od naših najznačajnijih resursa, rekla je Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske.

Vidović je u razgovoru za Banjaluka.net poručila da je cilj povećanja subvencija pomoć domaćim poljoprivrednicima i proizvodnja što više hrane.

– Sve se radi u tom cilju da povećamo poljoprivrednu proizvodnju i smanjimo uvoz. Takođe, podržavamo poljoprivredu u nekoliko podsticaja da bi održala konkurentnost i da bi proizvela dovoljno za svoje tržište i da bi određene proizvode izvozila – poručila je Vidović.

Ona je dodala da ove godine očekuje i smanjenje cijena proizvoda iz uvoza.

– I u drugim zemljama je došlo do pojeftinjenja goriva i u tim zemljama se očekuje, i vjerovatno će doći, smanjenje cijena drugih proizvoda. Nisam sigurna da će cijena tih proizvoda ostati ista, a gorivo smanjeno. U tim zemljama djeluju udruženja potrošača i imaju jak uticaj na smanjenje cijena, Očekujem da će doći do smanjenja cijena i proizvoda iz uvoza – smatra Vidović.

Ona je naglasila da su kontrolama na terenu, koje sprovodi Inspektorat Republike Srpske, utvrđene brojene nepravilnosti u vezi s nepoštovanjem utvrđivanja cijena i izrečene su kazne u iznosu od dva miliona i dvjesta hiljada KM.

– Mi smo i ranije ograničili marže, ponovo smo ograničili kada je bila korona i kada su bili poremećaji na tržištu, ali bilo je i onih koji to nisu ispoštovali. Inspektorat je na terenu utvrdio značajne nepravilnosti – dodaje Vidović.

Oznake: Zora Vidović