Vidovićeva navela: Važna uloga bankarskog sektora u jačanju ekonomije

23.02.2022. | 16:50

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da je trenutno važno ojačati privredu i ekonomiju u cjelini, a da u tome bankarski sektor ima važnu ulogu.

Vidovićeva se danas na sastanku u Banjaluci sa rukovodiocima komercijalnih banaka koje imaju sjedište u Srpskoj i Agencije za bankarstvo Srpske istakla da očekuje nastavak uspješne saradnje.

“Naš obostrani interes je da imamo snažnu ekonomiju. U vezi sa tim smo predstavili i naše planove u oblasti upravljanja dugom, prije svega naš Kalendar aukcija i strategiju za ovu godinu, kako bi rukovodstva banaka mogli uskladiti svoje planove sa njim”, navela je Vidovićeva.

Vidovićeva je tokom sastanka, u okviru redovnih godišnjih konsultacija s ciljem jačanja saradnje i unapređenja bankarskog sektora, naglasila da je veoma značajno to što su tokom pandemije komercijalne banke, u saradnji sa Garantnim fondom i Investiciono razvojnom bankom, pružale podršku privredi i stanovništvu Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Na sastanku su razmatrani strateški pravci razvoja u predstojećem periodu, sa posebnim naglaskom na aktuelna osavremenjavanja zakonske regulative i planirane srednjoročne aktivnosti, s obzirom na obaveze usaglašavanja sa standardima EU i potrebe uvođenja najboljih praksi u ovoj oblasti.

Dijalog je prilika za sagledavanje postojećeg stanja, isticanje prednosti i nedostataka postojećeg sistema i unapređenje strateških pravaca razvoja bankarskog sektora, istaknuto je, između ostalog, na sastanku predstavnika Ministarstva finansija, komercijalnih banka i Agencije za bankarstvo.