Vidović: Neće biti smanjenja plata, povećanje penzija za tri do četiri odsto

07.11.2020. | 10:27

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je u intervjuu za agenciju Srna da u narednoj godini neće biti smanjenja plata, a da će penzije biti povećane za tri do četiri odsto.

Vidovićeva je rekla da bi smanjenje plata bilo veoma štetno, jer bi za posljedicu imalo smanjenje potrošnje koja je ionako mala.

“Penzije će sigurno biti povećane, a prema sadašnjoj procjeni, mislim da će biti moguće povećanje za tri do četiri odsto”, istakla je Vidovićeva.

Ona je dodala da Vlada konstanto radi na rasterećenju privrede, zbog čega je za narednu godinu planirano smanjenje neporeskih davanja.

“Ministarstvo finansija radi na tri zakona koja se odnose na smanjenje posebne republičke takse i na ukidanje mnogih komunalnih taksa, a sve u dogovoru sa poslovnom zajednicom”, pojasnila je Vidovićeva.

Ministar finansija je naglasila da se novim zakonima predviđa ukadanje određenog broja taksi koje nisu nosile neki značajan prihod, ali su stvarale obaveze privrednim subjektima.

S druge strane, navela je Vidovićeva, posebna republička taksa predstavlja značajan prihod u budžetu, ali je i veliko opterećenje za privrednike.

“Dogovorili smo se da tu taksu smanjimo za 30 odsto u narednoj godini, za 60 odsto u 2022. godini, a da je potpuno ukinemo 2023. Na osnovu smanjenja i ukidanja određenih taksi imaćemo pet miliona KM manje prihoda u budžetu naredne godine i ta sredstva moraćemo nadoknaditi uštedama”, rekla je Vidovićeva u intervjuu Srni.

Govoreći o novim mjerama pomoći privredi s ciljem saniranja posljedica pandemije virusa korona, Vidovićeva je navela da je Vlada već zadužila Ministarstvo trgovine i turizma da pripremi uredbu, odnosno uslove pod kojima bi da se davale subvencije i podsticaji za najugroženije u sektoru turizma i ugostiteljstva.

“Mislim da su u ovom trenutku najugroženiji hoteli i turističke organizacije i vjerovatno ćemo tu uredbu veoma brzo donijeti, a odnosiće se na subvencije u smislu povrata poreza i doprinosa na isplaćene plate”, pojasnila je Vidovićeva.

Ona je navela da je prioritet Vlade u vrijeme pandemije da zaštiti zdravlje stanivništva koliko je to moguće, zbog čega su i izdvojena dodatna sredstva za zdravstvo, a što je planirano i u budžetu za narednu godinu.

“Drugi naš prioritet je privreda, koja je došla u veoma tešku situaciju. Mi smo proljetos imali zatvaranje privrednih subjekata i za sve one koji su bili zatvoreni isplatili smo plate i doprinose, da bi kasnije onima kojima je smanjen obim poslovanja isplaćivali određene subvencije”, istakla je Vidovićeva.

Govoreći o dodatnim sredstvima koje je Vlada Republike Srpske morala da izdvoji zbog pandemije virusa korona, ministar finansija je navela da je Vlada na ime troškova za saniranje posljedica pandemije do sada izdvojila 324 miliona KM.

Vidovićeva je istakla da je od početka pandemije virusa korona za zdravstveni sektor izdvojeno 146 miliona KM, za nabavke opreme i medicinskih sredstava 92 miliona i 52 miliona KM kao grant Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Prema njenim riječima, za oporavak privrede izdvojeno je 142 miliona KM, od čega je 93,7 miliona KM uloženo direktno u privredu, a 50 miliona KM za garantni program Republike Srpske.

“Trideset miliona KM su davanja opštinama, pri čemu smo velikom broju lokalnih zajednica nadoknadili sredstva koja su izgubili zbog smanjenja prihoda, kao i naknade za djelatnosti i radnike koji su radili u otežanim uslovima”, podsjetila je ministar finansija.

Ona je rekla da je jedan od rezultata mjera koje je Vlada preduzela odmah na početku pandemije i to da Srpska danas ima isti broj zaposlenih radnika kao i prije pandemije.

“U prilog tome govori i podatak da je prihod od poreza na dohodak za dva odsto veći u odnosu na prošlu godinu, a da su doprinosi na plate veći za tri odsto ili 43 miliona KM”, naglasila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, Srpska je uspjela u namjeri da zadrži broj radnika, ali, nažalost, nije bilo moguće da se zadrži nivo posla kod svih poslovnih subjekata.

“Zbog toga će doći do pada bruto domaćeg proizvoda /BDP/, koji smo u drugom tromjesečju uspješno sačuvali jer smo imali najmanji pad poslije Srbije i on je bio 6,9 odsto, dok su svi drugi u okruženju imali mnogo veći pad”, rekla je Vidovićeva i ponovila da je budžet Srpske likvidan i stabilan, da se redovno izmiruju sve obaveze, te da će tako biti i u narednom periodu.

Ona je naglasila da očekuje da će na kraju godine pad BDP-a biti manji od projekcija Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Vidovićeva je podsjetila da je rebalansom budžeta predviđen pad prihoda od 240 miliona KM, ali da je zaključno sa 30. oktobrom pad 244 miliona KM, te da se očekuje dodatni pad u novembru i decembru, prvenstveno kod indirektnih poreza.

“Mi već tri mjeseca imamo rast direktnih poreza. Direktni porezi su od 1. januara do kraja oktobra pali za oko dva odsto, što je veoma malo. U tom padu najviše je pao porez na dobit i dividenda”, pojasnila je Vidovićeva u intervjuu Srni.

Kada je riječ o indirektnim porezima, Vidovićeva je navela da je pad veći od deset odsto, te da je sa krajem oktobra iznosio 143 miliona KM manje u odnosu na prošlu godinu.

“Očekujemo pad indirektnih poreza i u novembru i decembru, bez obzira što je nova godina i što bi trebalo da se poveća potrošnja. S obzirom na situaciju, ne očekujemo rast, već očekujemo pad prihoda između 250 i 260 miliona KM”, navela je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, zbog većeg pada prihoda, ali i većeg izdvajanja sredstava za zdravstvo i privredu od planiranog prvim rebalansom, u drugoj polovini novembra planirano je donošenje drugog rebalansa budžeta.

“Cijenimo da će drugi rebalans biti u okviru prvog. Moramo pokriti to što smo više izdvojili za privredu i zdravstvo i to mora ići na uštrb određenih troškova. Takođe, moramo regulisati pad prihoda”, navela je Vidovićeva.

Govoreći o budžetu za narednu godinu, Vidovićeva je navela da se on neće mnogo razlikovati od prvog i drugog rebalansa budžeta za ovu godinu.

“Prioritet u budžetu za narednu godinu biće zdravstvo, zatim privreda, a nakon toga investicije. Planiramo da napravimo još mnogo ušteda u budžetu u smislu materijalnih troškova, a da povećamo stavku za investicije koje se rade iz budžeta”, naglasila je Vidovićeva.

Kad je riječ o investicijama, Vidovićeva je istakla da je Vlada Srpske u pregovorima za oko tri, četiri značajna velika projekta u elektroprivredi i putnoj infrastrukturi, čija bi realizacija trebalo da počne iduće godine.

“Najbolji lijek za ovakvo stanje, odnosno za pad prihoda i negativne posljedice pandemije, jesu investicije, jer jedino one mogu pokrenuti značajniji rast privrede i BDP-a”, pojasnila je Vidovićeva.

Ona je dodala da će Vlada usaglasiti budžet sa svim socijalnim partnerima, a njegovo usvajanje se očekuje do 20. decembra.