Vidović: Ima još prostora za povećanje plata u realnom sektoru

31.10.2022. | 22:47

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je večeras da je svake godine osnovni postulat aktuelne Vlade Srpske bio da stvara dobar poslovni ambijent, te da je na više frontova uticala na plate u realnom sektoru i da ima još prostora za njihovo povećanje.

“Mi smo, primjera radi, naš takozvani `poreski klin`, odnosno opterećenje plate, sa 38,5 sveli na 34,1 odsto i poslodavci su rekli da su zadovoljni sa tim. Nadam se da će i naša iduća Vlada, kao i u Federaciji BiH, uvesti porez na dividendu, jer ako uvedemo taj porez, koji jedino BiH u cijelom svijetu nema, onda bi se ovaj `poreski klin` mogao još više smanjiti u korist plata radnika”, rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da rast plata u privredi posmatra prema onome koliko se poreza i doprinosa vraća za plate i istakla da su i u prošloj i u ovoj godini to bile značajne cifre, daleko veće nego što je planirano.

“Mi sad, za prvo polugodište ove godine, imamo isplatiti 23 miliona KM poslodavcima povrata poreza i doprinosa na povećanja plata, ne na cijelu platu, samo na ono što se poveća. Moja procjena je da su te plate dosta dobro rasle s obzirom na takvu cifru”, rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da je veoma teško domaćim poslodavcima biti konkurentan u svijetu i ocijenila da su veoma dobro izdržali i prošlu i ovu godinu.

“Mi imamo najbolju pokrivenost uvoza izvozom ovdje u okruženju, poslije Slovenije. To je sad 77,8 odsto, a bilo je i do 82 posto. Izvozno, na međunarodnom tržištu, evropskom tržištu, postižu se dobri rezultati”, rekla je Vidovićeva za RTRS.

Ona je istakla da je to veoma značajno za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita zemlje, koji je, kako je navela, nekada bio u milijardama, a sada se mjeri stotinama miliona.

“To je veoma važno za Republiku Srpsku”, naglasila je Vidovićeva.

Ona smatra da trenutni način određivanja minimalne plate nije dobar i da je Ministarstvo finansija Republike Srpske u Ekonomskoj politici predložilo da u idućoj godini bude dogovoren i utvrđen sistem obračuna minimalne plate, kao što postoji za penzije.

“Bilo bi jako dobro kada bi se potpisali granski kolektivni ugovori, da svaka grana ima svoju minimalnu platu”, navela je Vidovićeva i izrazila nadu da će se sindikat i poslodavci u narednom periodu usaglasiti o toj metodologiji.

Vidovićeva je ocijenila da su generalno, i radnici, i poslodavci odradili vrlo važan posao tokom pandemije virusa korona, a i poslije.

“Mi smo prezadovoljni, u 2021. već smo imali više zaposlenih nego prije pandemije virusa korona, što je veoma dobro i malo zemalja je imalo taj podatak. Zato smo i pomagali u koroni da bismo održali broj radnika”, rekla je Vidovićeva.

Govoreći o penzijama, Vidovićeva je rekla da su one u Republici Srpskoj stabilne, da nema problema u isplati, i da sve što nedostaje od doprinosa, bude nadoknađeno iz budžeta.

“Doprinos koji se skuplja za penzijsko-invalidsko osiguranje nije dovoljan da se isplate penzije, imali smo samo jedan mjesec kada je to bilo bilo jedan na jedan, prošle godine u decembru”, rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da će Vlada nastojati i u sljedećoj godini da poveća penzije jednokratnim pomoćima i nivelacijama.

Vidovićeva je izrazila nadu da neće biti recesije, iako je svi važniji svjetski ekonomisti prognoziraju.

“Recesija je nešto strašno i pogotovo mi ovako mali teško ćemo to preživjeti, ali moraćemo”, rekla je Vidovićeva.

Ona je ocijenila da će u Republici Srpskoj, u slučaju recesije, veliki problem biti uticaj izvana jer će doći do velikih poremećaja u Evropi, u industrijski razvijenim zemljama.

“NJihov pad bi mogao katastrofalno da utiče na nas. Plašimo se šta će biti na proljeće. Moramo se tome prilagođavati da bi naša privreda opstala”, poručila je Vidovićeva.

BUDŽET MORA BITI OKRENUT GRAĐANIMA

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je večeras da budžet mora biti okrenut građanima Republike Srpske jer je ovo vrijeme galopirajuće inflacije.

“Zbirna stopa inflacije je 16,1 odsto, dok je stvarna stopa za obične građane koji svakodnevno kupuju u prodavnicama i izmiruju obaveze u svojim domaćinstvima mnogo viša, neki artikli su dvostruko ili trostruko skuplji, a plate nisu pratile te promjene”, rekla je Mišićeva za RTRS.

Ona je navela da je u posljednje čitiri godine Vlada Republike Srpske skoro milijardu KM budžetskog novca poslala u realni sektor kroz razne vidove podrške, s ciljem povećanja plata u ovom sektoru, ali što se nije dogodilo u očekivanoj mjeri.

Prema njenim riječima, procijenjena prosječna plata u realnom sektoru je 945 KM, dok se proječna plata bliži 1.200 KM. Mišićeva je dodala da u Republici Srpskoj 54 odsto zaposlenih, uglavnom iz realnog sektora, ne može da zaradi 1.000 KM.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić istakao je da plate u realnom sektoru nisu stvar političke odluke i da nema šanse da država utiče na njih.

“Vlada ne može uticati na plate u privatnom sektoru. Moraćemo se boriti za njih kako znamo i umijemo”, naveo je Trivić.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske dala podršku privredi da se ubrzano razvija i da bude konkurentna na svjetskom tržištu, i kroz cijenu električne energije i kroz poresku politiku.

“U sadašnjem budžetu nismo ništa tražili od Vlade izuzev tridesetak miliona KM koje se nalaze u Ministarstvu privrede za podršku rastu plata i za tehnološki razvoj jer smo znali da će u ovakvim vremenima budžet biti socijalni”, rekao je Trivić.