Vezani za sudbinu Evrope: Kako će pad evra uticati na konvertibilnu marku

08.03.2022. | 07:52

Kurs evra oštro je pao zbog dešavanja u Ukrajini, a to bi moglo da utiče na BiH i konvertibilnu marku, jer su domaća ekonomija i valuta vezane za sudbinu evropske, saglasni su ekonomski stručnjaci.

Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice snažno je porasla, dok je kurs evra oštro pao jer je rat u Ukrajini usmjerio ulagače prema valutama koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena.

Ekonomisti ocjenjuju da su BiH i konvertibilna marka sudbonosno vezane za Evropu, te da će dijeliti njenu sudbinu.

Taj pad evra u odnosu na druge valute je pokazatelj neizvjesnosti koja je pred Evropom. Investitori traže sigurnije utočište. Imovina izložena prema drugim valutama dobija na vrijednosti – poručio je član Udruženja ekonomista RS SNjOT Saša Stevanović.

Naveo je da je budućnost neizvjesna.

“Mi pratimo sudbinu evropske valute, naša ekonomija prati sudbinu Evrope”, poručio je Stevanović.

Naglasio je da je trenutno veći problem što je imovina Centralne banke BiH najvećim dijelom izvan granica BiH i što su devizne rezerve strukturisane da zavise od kretanja kamatnih stopa i sudbine obveznica.

“Malo je učešće zlata, koje je tradicionalno dobra zaštita od rizika. Srbija je svoje devizne rezerve u zlatu prebacila na svoju teritoriju”, naveo je Stevanović, koji očekuje da će evropska ekonomija dodatno oslabiti ako se neizvjesnost nastavi i sukobi eskaliraju.

Istog mišljenja je i ekonomista Aleksandar Ljuboja, koji navodi da je konvertibilna marka sudbonosno vezana za evro.

“To ima dobrih i loših strana. Mi dijelimo sudbinu Evrope. Mi smo geografski, kulturno i tradicionalno Evropljani. To što nas ovi iz zapadne Evrope ne smatraju Evropom je nešto drugo, ali mi jesmo dio i srce Evrope. Sudbinski i finansijski smo vezani za njih”, rekao je Ljuboja.

Podsjetio je da je najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH zapadna Evropa, prenosi GlasSrpske.

“Ono što se bude dešavalo u njoj i oko nje uticaće na nas. Tako i kada je u pitanju valuta koju koristimo, a koja je opet vezana za evro. Kako se bude kretao evro, tako će i marka”, naveo je Ljuboja i dodao da je sada prioritetno pitanje šta će se dešavati sa snabdijevanjem esencijalnom robom, ali i energentima.

Gas

Cijena gasa na berzama u Evropi bilježi vrtoglavi rast četvrti dan zaredom, nadmašivši juče nivo od 3.600 dolara za 1.000 kubnih metara, što je rekord svih vremena. Cijena gasa je od početka jučerašnjeg evropskog trgovanja porasla za više od 67 odsto. Na zatvaranju trgovanja u petak iznosila je 2.300 dolara za 1.000 kubnih metara.