Veliki troškovi: Prosječna plata u Srpskoj u septembru 965 KM, a potrošačka korpa duplo skuplja

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u septembru iznosi 965 KM i veća je za tri KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u avgustu, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

Najveća prosječna plata u Srpskoj u septembru isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.467 KM, dok je najniža isplaćena u oblasti građevinarstva 668 KM.

Niske prosječne plate u septembru primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 737 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 767 KM, kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna plata u septembru iznosila 730 KM.

Niske plate dobili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 747 KM, kao i u trgovini 741 KM, naveli su iz Saveza sindikata.

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u septembru je koštala 1.926 KM, a prosječna plata od 965 KM pokrivala je sa 50 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u septembru trošile za nabavku prehrane 728 KM, za stanovanje i komunalne usluge 571 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 105 KM.

Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 147 KM, higijena i njega zdravlja 91 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.Ostavite komentar: