Malo ko može da profitira: Veliki rast ruske rublje ne odražava njenu stvarnu vrijednost

12.05.2022. | 15:17

Ruska rublja je od početka godine premašila 31 valutu i ima najveći rast na svijetu, javila je agencija “Blumberg”.

Prema izvještaju “Blumberga”, rublja je ojačala u odnosu na američki dolar za više od 11 odsto od početka godine.

Na međunarodnom tržištu valuta, kurs rublje pokazao je još veći rast, od oko 12 odsto.

Ruska valuta je, prema dinamici rasta, pretekla brazilski real, čija je vrijednost skočila za gotovo devet odsto, dok je na trećem mjestu meksički pezos, sa povećanjem od jedan odsto, navodi “Raša tudej”, medij u vlasništvu ruske vlade, prenoseći dio ove vijesti.

Prethodno je vrijednost rublje u martu zabilježila istorijski pad u odnosu na dolar i evro, nakon što su SAD i njihovi saveznici uveli sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ipak, očigledno je da malo ko može da profitira od takve vrijednosti rublje.

“Kontrole kapitala koje je nametnula Rusija pretvorile su rublju u valutu sa najboljim rezultatima ove godine, iako malo ljudi može ostvariti profit na tome”, navodi “Blumberg”.

“Blumberg” ističe i da su stručnjaci stava da ovakav skok vrijednosti ruske valute ne odražava vrijednost u stvarnom svijetu.

“Stratezi kažu da skok rublje nije vjerodostojan jer su mnoge trgovine valutama prestale da trguju rubljom na osnovu toga što njena vrijednost koja se vidi na monitorima nije cijena po kojoj se može trgovati u stvarnom svijetu”, ističe se u vijesti ove američke agencije.

Napredna Google pretraga za termin najjače svjetske valute pokazuje da je najjača valuta kuvajtski dinar, a zatim bahreinski dinar, omanski rijal, dok je evro na sedmom mjestu, a američki dolar na devetom. Ruske rublje na ovim listama nema.

Napomena: Ovaj tekst i sam naslov su izmjenjeni nakon što je u svojoj analizi raskrinkavanje.ba iznijelo konkretne činjenice koje ukazuju da sam naslov teksta i tekst nisu sadržavali potpune informacije, odnosno u prvobitnoj verziji prezentovane su nepotpune informacije iz teksta agencije “Blumberg”. Sada su u tekstu navedene sve relevantne informacije na pomenutu temu iz kojih se može zaključiti da je tačno da je ruska rublja doživjela skok vrijednosti uprkos sankcijama koje brojne zemlje uvode Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali i da takvo jačanje rublje zapravo ne odražava njenu vrijednost u stvarnom svijetu.

Ovom prilikom se izvinjavamo čitaocima zbog nepotpunih informacija koje smo prvobitno iznijeli u ovom tekstu.

 

 

 

 

Oznake: Rublja, Valute