Velika i vrlo značajna podrška: Mađarska subvencioniše poljoprivrednike iz Srpske sa 28 miliona evra

15.08.2022. | 13:28

Vlada Mađarske odobrila je podršku privredi Republike Srpske od oko 28 miliona evra u okviru koje će poljoprivredni proizvođači imati mogućnost da ostvare pravo na bespovratna sredstava u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra, izjavila je direktor Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” Andrea Jaglica.

Jaglica je na prvoj promociji projekta održanoj u Prnjavoru rekla da je ovo velika i vrlo značajna podrška privredi Republike Srpske.

“Fondacija ‘Progresus’ će raspisati javni poziv 1. septembra, a prijaviti se mogu i pravna i fizička lica. Najveći i osnovni uslov je da su poljoprivrednici i zemljište koje posjeduju iz Republike Srpske ili Brčko distrikta, da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava ili da imaju poljoprivrednu djelatnost ukoliko se radi o pravnim licima”, rekla je Jaglica.

Ona je napomenula da je riječ o bespovratnim sredstvima u iznosu do 70 odsto ukupnih troškova nabavke.

Jaglica je navela da je sastanak u Prnjavoru jedan u nizu na kojem će svaki poljoprivrednik u Srpskoj dobiti informaciju i saznanje o programu, kakvi su uslovi i kako se mogu prijaviti, šta se nudi od opreme i mehanizacije.

“Veliki odziv danas je premašio naša očekivanja, jako smo zadovoljni, poljoprivrednici su imali jasna, konkretna, vrlo precizna pitanja. Najviše ih interesuje ponuda, što je razumljivo”, istakla je Jaglica.

Ona je navela da su na sastanku bili i distributeri mađarske mehanizacije, koji su odgovarali na pitanja poljoprivrednika.

“Prnjavor je naša prva destinacija, danas smo još u Derventi, sutra smo u Doboju i nastavljamo dalje. Očekuje nas više od 15 opština i gradova do objave javnog poziva”, rekla je Jaglica.

Poljoprivrednik Zlatko Jokić iz Velike Ilove, koji ima farmu muznih krava i bavi se biljnom proizvodnjom, kaže da se svake godine na razne načine snalaze kako bi nabavili novu opremu i mehanizaciju.

“Ovo je izuzetno dobar projekat i sigurno će biti od velike pomoći našim poljoprivrednicima. Mi utvrđujemo prioritete, a u narednom periodu bi nam od izuzetnog značaja bilo iznalaženje načina skladištenja, čuvanja i obrade žitarica”, rekao je Jokić.

Sastanku je prisustvovao i vlasnik farme svinja u Palačkovcima Rajko Popović, koji je naveo da su mu od mehanizacije trenutno neophodani kombajn, keder za kukuruz i prikolica od 10 tona.

“Za ovu nabavku mi je potrebno oko 50.000 evra, pa se nadam nekoj pomoći iz ovog programa”, kaže Popović.

Mišo Vujić iz Opštinskog odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izrazio je očekivanje da će poljoprivredni proizvođači kroz ovaj program podrške dodatno obnoviti mehanizaciju kako bi u narednom periodu lakše obavljali poljoprivrednu proizvodnju.

On kaže da je ovo Odjeljenje na raspolaganju svim poljoprivrednicima sa područja opštine za dodatne informacije i kao pomoć za popunjavanje aplikacija iz javnog poziva.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na području opštine Prnjavor registrovano je oko 2.500 poljoprivrednih proizvođača.