Vaso iz Emirata u rodnom kraju gradi fabriku sira

05.05.2021. | 08:01

Vaso Vasić iz Lopara kod Bijeljine, koji živi i radi u Fudžejri u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Fujaira, Al Fujayrah) boravio je tokom praznika u svom rodnom kraju gdje je posjetio načelnika opštine Lopare Radu Savića.

Vođeni su razgovori o poslu koji Vaso radi u Emiratima te o farmi koza i fabrici sira koju on gradi nedaleko od Lopara.

U svojoj firmi na Bliskom istoku on je viši rukovodilac projekata i bavi se projektovanjem i izgradnjom luka, rafinerija, vještačkih poluostrva i ostrva a u selu Lipovice kod Lopara sa svojim poslovnim partnerom oformio je farmu koza i ovih dana kreće sa izgradnjom fabrike sira.

Izvoz u UAE

On je kupio zemlju u Lipovicama ne znajući zašto. Pomišljao je da sadi borovnice, a onda sticajem okolnosti je upoznao čovjeka koji je tehnolog hrane i on je odmah rekao, „Koze, mlijeko, sir“ i tako je krenulo, ispričao je Vasić tokom sastanka.

„Mi smo sada na polovini procesa formiranja stada“, naglasio je.

Ne računajući jarce, na farmi posjeduje 150 ženskih koza, a planira da na ljeto 2022. godine dostigne ukupno 300 koza i da počne sa ozbiljnom proizvodnjom gdje bi svi proizvodi bili sertifikovani.

Želi da veći dio proizvedenog sira od oko 30 tona godišnje, izvozi u Emirate, a očekuje da će jedna vrsta proizvoda nositi naziv Fudžejra, a najavio je da će se za to pobrinuti vladar Fudžejre koga lično poznaje.