Uzgajivači teladi i svinja traže zaštitne mjere na uvoz mesa VIDEO

15.02.2021. | 20:24

Spas za proizvođače svinjskog i junećeg mesa u Srpskoj i Federaciji BiH je uvođenje zaštitnih mjera, carina i taksi, ističu poljoprivrednici iz Srpske i FBiH.

Sa problemima sa kojima se suočavaju poljoprivrednici su još jednom, u Doboju, upoznali ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašu Košarca. Podsjećamo, Odluka o uvođenju carina na uvoz junećeg i svinjskog mesa nije dobila zeleno svjetlo Savjeta ministara, jer je nisu podržali bošnjački ministri.

Proizvođači svinjskog i junećeg mesa u Republici Srpskoj i FBiH traže da se odluka o zaštitnim mjerama domaćih uzgajivača ponovo nađe na Savjetu ministara. Proizvođači ističu da trpe ogromnu štetu.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kaže da poljoprivrednici trpe veliku štetu zbog uvoza, pogotovo oni koji nisu u sistemu podsticaja, kao i budžet BiH koji evidentira gubitke od oko 100 miliona KM po osnovu neuplaćenih carina i taksa na uvoz mesa.

Nedžad Bićo predstavnik udruženja iz Federacije BiH, ističe da je do sada više puta najavljivano da će blokirati granicu, ali da do toga vjerovatno neće doći.

Podrška stiže od ministra Staše Košarca koji ističe da nema razloga da proizvođači mesa ne budu zaštićeni.

Košarac smatra da je veoma važno na temelju zahtjeva ovih udruženja i stavova entitetskih tijela uputiti i ne stati sa prijedlozima donošenja zaštitinih mjera kako bi pomogli ljudima koji se bave ovim poslom, navodi RTRS.

Dok proizvođači mesa muku muče, mljekari su u sve boljoj poziciji. Tržište im se otvara i širi, a podsticajne mjere rastu. Raste i proizvodnja. Prošle godine u Republici Srpskoj proizvedeno je oko sedam miliona litara mlijeka više nego 2019.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ističe da se samo za premije izdvaja oko 27 miliona KM godišnje, od ukupno 75.

Porodica Herceg iz Male Bukovice kod Doboja ima 30 muznih krava i desetak junica. Dnevno proizvedu oko 500 litara mlijeka. Računaju i na republičke i gradske podsticaje.

Željko Herceg je zadovoljan, te mu je, kako kaže, bolje musti svoje krave u svom dvorištu nego ići na zapad i musti tuđe krave.

Mlijeko naših proizvođača, osim na tržištu zemalja Cefte i EU, moglo bi se uskoro naći i na tržištima Rusije i Kine. Osim toga razmišlja se i o proizvodnji mlijeka u prahu u Srpskoj i Federaciji.