Uz podršku Gejtsa i Bezosa počinje kopanje ruda na Grenlandu?

26.03.2022. | 22:57

Američka kompanija za istraživanje minerala „Ko bold metals“ saopštila je u četvrtak da je spremna da počne kopanje nikla i drugih sirovina koje se koriste u električnim vozilima na Grenlandu.

Kompanija je prošle godine obezbijedila 51 odsto udjela u projektu Disko-Nuussuaq na zapadnoj obali Grenlanda, kojim upravlja „Bludžej majning“ sa sjedištem u Velikoj Britaniji. U zajedničkom poduhvatu rudarske kompanije planiraju da iskopaju ukupno 3.000 metara u 2022. godini na dubinama između 150 i 400 metara kako bi došle do mjesta gdje se nalaze metali.

„Cilj je da se naiđemo na masivna nalazišta metala nikla, bakra, kobalta i platinske grupe metala“, rekao je izvršni direktor „Bludžeja“ Bo Stensgaard za Rojters.

Do ovog ambicioznog projekta došlo je pošto su se cijene metala, a posebno nikla, koji se koriste u baterijama električnih vozila više nego udvostručile u martu usljed sankcija Zapada Rusiji. Rusija obezbjeđuje oko 10 odsto svjetskih potreba za niklom, kao i 4 odsto kobalta. Rusija je i 8. najveći svjetski proizvođač bakra i 4. najveći dobavljač platine.

„Nedavna nesrećna geopolitička dešavanja jasno pokazuju da su zapadnom svijetu potrebna nova nalazišta ovih kritičnih metala“, rekao je Stensgard.

„Ko bold“ je poznat po korišćenju vještačke inteligencije i računarskoj tehnici za predviđanje sastava podzemne površine u potrazi za sirovinama. Kompanija navodi da je njen cilj da „potpuno elektrifikuje globalnu ekonomiju” i započne „revoluciju električnih vozila”.

Projekat podržavaju milijarderi poput suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, osnivača Amazona Džefa Bezosa i Rej Dalio, osnivač najvećeg svjetskog hedž fonda „Bridžvoter asosijets“, prenosi RT.

 

 

Oznake: Grenland