Uvećan kapital preduzeća: Vlada prepisala vlasništvo nad tri Sokola “Srbija Vozu”

08.06.2023. | 17:22

Vlada Srbije je prenijela vlasništo nad tri elektromotorna brza voza akcionarskom društvu za željeznički prevoz putnika “Srbija Voz”, čime je uvećala kapital ovog preduzeća za skoro 50 miliona evra. U pitanju su “Kiss Stadler” vozovi razviju brzinu do 200 kilometara na čas, saobraćaju na relaciji Beograd-Novi Sad, a koji su nakon javnog konkursa dobili ime “Soko”.

Vlada je u avgustu 2022. godine donijela zaključak da vozove koji su bili u vlasništvu države uloži kao nenovčani ulog u kapital “Srbija Voza”, koji je u maju ove godine donio novi statut preduzeća, sa uvećanim kapitalom.

Tekst samog statuta objavljen je ove nedjelje sa portalu Agencije za privredne registre (APR).

Time se osnovni kapital “Srbija voza” uvećao za 5.8 milijardi dinara (49.6 miliona evra, bez PDV-a), odnosno 16.5 miliona evra po voznoj kompoziciji.

Osnovi kapital preduzeća sada iznosi 26.9 milijardi dinara (10.7 milijardi dinara novčanog uloga i 16.3 milijardi dinara nenovčanog uloga).

Prije nego što su vozovi upisani u kapital preduzeća, urađen je izvještaj o procjeni tržišne vrijednosti.

Procjenitelj je u avgustu prošle godine ocijenio da su vozovi bez vidljivih oštećenja, sa “tragovima normalne upotrebe” i da je opšta ocjena za sva tri voza “iznad prosjeka”.

Zbog toga je vrijednost vozova procjenjena na samo dva miliona evra manje od cijene po kojoj su kupljeni.

Naime, fakture koje su takođe dio izvještaja o procjeni tržišnoj vrijednosti, pokazuju da su dva voza plaćena nešto manje od 17.3 miliona evra, a treći 17.2 miliona evra. To je ukupno oko 51.8 miliona evra bez PDV-a.

Kako se navodi u izvještaju, vozovi su posljednjeg dana avgusta 2022. godine prešli ukupnu kilometražu od blizu 353.000 kilometara.

Vozovi “Soko” počeli su sa saobraćaju na pruzi Beograd-Novi Sad u martu 2022. godine, prenosi “NovaEkonomija”.

Oznake: Srbija voz, Vlada