Uspješno “odgovorili” koroni: Poljoprivrednici zadovoljni rezultatima u prošloj godini

02.01.2021. | 11:37

U 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije prošle godine kroz projekte u oblasti poljoprivrede realizovano je ukupno 1.300.000 KM, a značajna sredstva realizovana su i kroz podsticaje, podaci su Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Sokolac.

Rukovodilac Područne jedinice Jelena Mićić je rekla Srni da su u ovom resoru zadovoljni ostvarenim rezultatima u prošloj godini, s obzirom da je, zbog pandemije, bila veoma teška za sve vidove privređivanja.

Ona je istakla da je veliki broj proizvođača u ove dvije regije, osim pomoći kroz projekte, u skladu sa Pravilnikom ostvario pravo na novčane podsticaje koje dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Riječ je o podsticajima kroz sistem “krava-tele”, projekat u stočarstvu za junice, premije za mlijeko, za kvalitetno priplodne ovce i koze, predato voće i regresirano dizel gorivo.

Prema Pravilniku o kapitalnim investicijama, poljoprivrednici su ostvarili i novčane podsticaje nakon kupovine poljoprivrednih mašina i opreme.

Mićićeva je naglasila da je Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Sokolac pružio pomoć Udruženju proizvođača “Romanijski skorup – kajmak” u realizaciji dva projekta posredstvom USAID-a i Vlade Švedske “Farma 2”.

Udruženje proizvođača “Romanijski skorup – kajmak” dobilo je grant od 3.000 KM za nabavku kanti za mlijeko od visokokvalitetnog inoksa, što će doprinijeti ispunjavanju higijenskih uslova iz Pravilnika o kvalitetu svježeg sirovog mlijeka.

Ova sredstva su obezbijeđena preko projekta “Formiranje džender tima i iniciranje inovativne džender akcije za rodno odgovorno budžetiranje na regionalnom nivou”, koji je implementiralo resorno ministarstvo, a podržava UN, u finasijsku pomoć Švedske i u partnerstvu sa DŽender Centrom Srpske. Mićićeva je podsjetila da je u prošloj godini, u okviru tog projekta, ženama sa sela iz višečlanih porodica donirano po 15 jednodnevnih tovnih pilića i po 90 kilograma koncentrata uz potrebne dodatke za ishranu.

Ona je naglasila da je u 2020. rod sjemenskog krompira na ovom području bio oko 25 tona po hektaru, a merkantilnog 35 tona po hektaru, pa su proizvođači zadovoljni i prinosom i kvalitetom. U ove dvije regije u prošloj godini je ubrano 500 tona maline i predato otkupljivačima čije su hladnjače kapaciteta oko 3.000 tona.

“Prioritet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske sa početkom izbijanja pandemije virusa korona bio je da se omasovi proljećna sjetva, te je u dvije regije poljoprivrednicima donirano 1.000 sjetvenih paketa kroz projekat `Razvoj ruralne konkurentonosti` koji implementira resorno ministarstvo posredstvom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata”, podsjetila je Mićićeva.

Prošle godine podijeljeno je ukupno 216 plastenika sa sistemom za navodnjavanje za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru u opštinama Trnovo,Pale, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad i Sokolac.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Sokolac je sa svojim savjetodavcima i stručnjacima prošle godine održao niz predavanja za poljoprivrednike, organizovao tri zimske škole s ciljem da proizvođači povećaju svoju konkurentsku sposobnost, smanje troškove i povećaju ekonomsku efikasnost poljoprivredne proizvodnje.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Sokolac Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske djeluje u 12 opština Srajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije.