Usljed nedostatka radnika: Njemačka olakšava proces imigracije

19.06.2023. | 14:18

NJemačka će ove sedmice usvojiti zakon kojim će se obučenim radnicima, posebno izvan EU, olakšati imigracija u tu zemlju, usljed rekordnih gotovo dva miliona upražnjenih radnih mjesta, izjavili su poslanici stranaka vladajuće koalicije.

List “Ekonomik tajms” javlja da je Vlada NJemačke danas postigla dogovor u vezi sa donošenjem novog zakona.

Katja Mast iz Socijaldemokratske stranke izjavila je da će reforme modernizovati imigracionu politiku NJemačke.

“To ćemo postići ove sedmice”, rekla je ona na konferenciji za novinare sa predstavnicima koalicionih partnera Slobodnih demokrata i Stranke zelenih.

Prema podacima Ministarstva rada, u NJemačkoj je tokom prošle godine broj upražnjenih radnih mjesta bio gotovo dva miliona.

Nacrt zakona, koji je predstavljen krajem marta, pokazuje da bi reforma mogla da poveća broj radnika koji dolaze u NJemačku izvan EU za 60.000 godišnje.

Zakonom se stranim radnicima omogućavaju tri načina da uđu u zemlju, uključujući specijalnu “pozivnicu šanse” za pojedince koji nemaju ponudu za posao, ali imaju potencijal za zapošljavanje.

Ta specijalna pozivnica obezbjeđuje se na osnovu kvalifikacija, vještine upotrebe njemačkog jezika, profesionalnog iskustva, povezanosti sa NJemačkom i starosti.

Ministar rada Hubertus Hajl izjavio je da je osiguravanje obučene baze radnika jedan od najvažnijih ekonomskih zadataka NJemačke u narednim decenijama.