Uskoro lakše do mora: Novi put skratiće trasu od BiH do Makarske rivijere

18.12.2023. | 22:54

U Hrvatskoj je planirano 20 saobraćajnih projekata, a jedan od njih je i projekt kojim će se iz pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine skratiti put do Makarske rivijere.

Predsjednik Uprave preduzeća Hrvatske ceste Josip Škorić potvrdio je da je riječ o projektima čija će realizacija početi sljedeće godine, s ukupnom vrijednosti višom od milijardu evra. Projekt kojim će se skratiti put iz pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine do Makarske podrazumijevaće izgradnju ceste Ravča – Drvenik.

Riječ je o spojenoj cesti od čvora Ravča na auto-putu A1 do trajektne luke u Drveniku na Jadranskoj magistrali. Ova saobraćajnica biće duga 7,36 kilometara te će uključivati tunel kroz planinu Rilić dug 5,6 kilometara. Veći broj hrvatskih primorskih opština je zainteresovano za izgradnju ove ceste, kao i pojedini hercegovački gradovi/opštine, među kojima su Ljubuški, Čapljina, Čitluk, Grude i Široki Brijeg.

Hrvatski sabor prošle sedmice usvojio je finansijski plan Hrvatskih cesta za sljedeću godinu s projekcijama za 2025. i 2026, čime je odobren plan izgradnje novih saobraćajnica, prenosi Večernji list.