“Uskladiti plate”: Milić poručio da najniža ne može biti manja od 900 maraka

22.02.2024. | 10:18

Skupština Brčko distrikta dala je saglasnost da se plate radnika Javnog preduzeća “Luka Brčko” usklade sa minimalnom zakonskom platom.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je ova tačka dnevnog reda pokrenula pitanje usklađivanja plata u Distriktu nakon što je u Republici Srpskoj najniža plata povećana na 900 KM, te da će se narednih dana voditi široka diskusija na tu temu.

“Postoji obaveza svih pravnih lica koja je formirao Brčko distrikt, kao i Vlade i svih institucija, da najniža plata u Distriktu ne može biti manja od 900 KM jer neće biti moguće uplaćivati doprinose korisnicima Fonda PIO Republike Srpske za platu koja je manja od 900 KM. To ne znači da će biti povećanja plata i u drugim platnim razredima. O tome treba tek da se diskutuje”2, rekao je Milić.

Šef Stručne službe Skupštine Stojanka Knežević je prilikom obrazlaganja Plana rada Skupštine za 2024. godinu, koji je dobio podršku poslanika, rekla da je ovo prvi put da se plan rada za jednu godinu nađe pred poslanicima, te da se i ove godine očekuje približno isti broj sjednica kao i prošle, odnosno 24.

Ona je napomenula da je Skupština prošle godine usvojila 25 zakona, 251 odluku i 26 zaključaka, te razmatrala 41 informaciju, dok su skupštinske komisije održale 194 sjednice.

Skupština je nastavku 55. redovne sjednice usvojila odluke o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe sa tri brčanska preduzeća “Bosnaplod”, “Linija voća” i “Bimal”.