Urodilo plodom: Podrška Amerike mliječnoj industriji BiH dala pozitivne rezultate

21.04.2021. | 14:49

Podrška SAD-a mliječnoj industriji u BiH tokom posljednjih pet godina dovela je do znatnog povećanja prodaje i izvoza, rekla je danas direktor Misije USAID-a u BiH Nensi Eslik tokom posjete mljekarskoj farmi u selu Verići u blizini Banjaluke.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske dobilo je grant projekta Švedske i USAID-a “Farma dva” za nabavku moderne “stojnice” za njegu papaka koju će koristiti više od 450 njegovih članova.

Njega papaka je neophodna kako bi krave nesmetano davale mlijeko, a članovi će udruženja će moći da povećaju godišnju proizvodnju mlijeka za pet odsto ili 1,85 milona litara, saopšteno je iz projekta “Farma dva”.

“USAID već gotovo 20 godina podržava razvoj poljoprivrede u BiH da bi se otvorilo više radnih mjesta, povećali prihodi i izvoz”, rekla je Eslikova.

Ona je navela da je “stojnica” samo posljednji u nizu primjera podrške američke Vlade modernizaciji mljekarskog sektora u BiH usmjeren ka povećanju konkurentnosti sektora na domaćem i međunarodnom tržištu.

Ovaj grant jedan je od posljednjih koji je dodijelio projekat “Farma dva”, koji se završava u julu.

Od svog početka, projekat je pružio obuku za više od 2.500 mljekara, od kojih su gotovo 600 žene, o tome kako bolje brinuti o zdravlju životinja, povećati proizvodnju i poboljšati kvalitet mlijeka.

“Farma dva” dodijelio je ukupno 36 grantova u vrijednosti većoj od dva miliona KM za modernizaciju farmi i mljekara, te uvođenje novih proizvoda na tržište.

Podržani proizvođači mliječnih proizvoda povećali su prodaju za više od 70 odsto, a izvoz je porastao sa 18,5 na 52,6 miliona KM. “Farma dva” pomogla je i u otvaranju 160 radnih mjesta samo u sektoru mljekarstva.

Eslikova je rekla da USAID, koji je ranije ove godine počeo da sprovodi novu petogodišnju strategiju razvoja, pomjera svoj fokus sa sektora poljoprivrede.

Oznake: Podrška