Uprkos sankcijama: Samo 8,5 odsto firmi iz EU i zemalja G7 napustilo Rusiju

Uprkos sankcijama, samo 8,5 odsto firmi iz EU i zemalja G7 napustilo je Rusiju ili obustavilo svoje poslovanje u toj zemlji – navodi švajcarski Univerzitet Sent Galen.

Nakon rata u Ukrajini, mnoge mahom zapadne zemlje najavile su sankcije ili suspenzije saradnje kako bi izvršile pritisak na rusku privredu.

Neke zapadne kompanije obustavile su poslovanje i isporuke u Rusiji, dok su druge prekinule svoje investicije ili se povukle iz partnerstava u Rusiji, pa i Bjelorusiji.

U izvještaju Univerziteta Sent Galen navodi se da je u maju u 2022. u Rusiji bilo 2.405 podružnica u vlasništvu 1.404 kompanija iz EUa i G7, a samo 8,5 odsto je je zatvoreno ili prodato.

“Potvrđeni izlasci iz zemlje firmi iz EU i G7 koje su imale vlasničke udjele u Rusiji čine 6,5 odsto ukupne dobiti prije oporezivanja svih kompanija sa aktivnim komercijalnim operacijama u Rusiji.

Takođe, firme koje su izašle iz Rusije činile su 15,3 odsto zaposlenih među svim zaposlenim komanijama koje su iz G7 i EU, navodi se u izvještaju.

Prema podacima, iz Rusije je izašlo više američkih firmi, a manje evropskih.

Ipak, manje od 18 odsto američkih podružnica iz Rusije je stvarno prodato.

Od firmi iz EU i G7 koje su preostale u Rusiji 19,5 odsto su njemačke, 12,4 odsto je u američkom vlasništvu, a sedam odsto su japanske multinacionalne firme.

Ostavite komentar: