Uprkos negodovanju Moskve: Berlin preuzeo vlasništvo nad filijalom “Gasproma”

05.04.2022. | 09:58

NJemačka je preuzela vlasništvo nad lokalnom filijalom ruske državne energetske kompanije “Gasprom”.

Kompaniju će privremeno kontrolisati njemački energetski regulator, Federalna agencija za mreže, uprkos ranijem insistiranju Moskve da bi takav potez bio protivzakonit.

NJemački ministar ekonomije Robert Habek saopštio je juče pomenutu odluku, tvrdeći da to znači da energetska infrastruktura NJemačke nije podložna “proizvoljnim odlukama Kremlja”.

“Uređenje povjereničke uprave služi za zaštitu javne bezbjednosti i reda, kao i da se održi sigurnost isporuke”, rekao je Habek novinarima.

On je izjavio da je takav korak “hitno neophodan” radi osiguravanja bezbjednosti isporuke u NJemačkoj.

Prema njegovim riječima, o filijali će se do 30. septembra starati Agencija.

Habek nije objasnio šta će se desiti nakon pomenutog datuma, ostavljajući nejasnim šta Vlada NJemačke dalje planira sa filijalom “Gasproma”.

“Raša tudej” podsjeća da je “Gasprom” u petak, 1. aprila, saopštio da će prekinuti učešće u filijali “Gasprom Germanija” i lišiti tu firmu svih sredstava. S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da bi bilo kakva nacionalizacija ruskih kompanija u NJemačkoj predstavljala “ozbiljno kršenje međunarodnog prava” i da je to “neprihvatljivo”.

“Nacionalizacija filijala `Gasproma` i `Rosnjefta` u NJemačkoj ozbiljno bi kršila međunarodno pravo, kao i sve zamislive i nezamislive zakone”, istakao je Peskov.

Oznake: Gasprom, Njemačka