Uprkos minusu u poslovanju iz ranijeg perioda: Za ŠG “Birač” dolaze bolji dani

12.11.2021. | 09:29

U Šumskom gazdinstvu /ŠG/ “Birač” iz Vlasenice očekuju da na kraju godine zabilježe pozitivan poslovni rezultat uprkos minusu u poslovanju iz ranijeg perioda.

Vršilac dužnosti direktora ŠG “Birač” Goran Đurić izjavio je novinarima da sa optimizmom predviđa da će do kraja godine ovo preduzeće biti u plusu 50.000 KM, uprkos minusu od 135.000 KM koji je zatekao kada je došao na ovu funkciju prije sedam mjeseci.

“Situacija koju sam zatekao bila je teška i za ovako kratak period ne mogu se napraviti korjenite promjene, ali se pomaci već vide jer kada smo radili presjek poslovanja za devet mjeseci ove godine u minusu smo 119.000 KM”, rekao je Đurić.

On je naveo da su problemi sa kojim se suočava ŠG “Birač” prvenstveno zbog izvođača koji ne poštuju ugovore koji su zaključeni prije njegovog dolaska u preduzeće.

“Došlo je do blokade izvoza šumskih drvnih sortimenata kada su u pitanju opštine Zvornik i Osmaci, u koje sam išao na sastanak zbog problema, ali sam na kraju morao uključiti i inspekcijske organe, i postignuti su neki dogovori”, rekao je Đurić.

On je istakao da u ovom trenutku uspijevaju da finansiraju sve obaveze, da isplaćuju platu radnicima i, prema planu za naredna dva mjeseca, trebalo bi da isjeku i otpreme 11.000 metara kubnih drvnih sortimenata da bi do kraja godine imali pozitivno poslovanje.

Đurić je napomenuo da je dolaskom na mjesto vršioca dužnosti direktorta ŠG “Birač” u preduzeću bilo zaposleno 126 radnika i da ih sada ima 118, ističući problem je starosne strukture radnika.

“Imamo oko 15 radnika sa invaliditetom koji ne mogu da obavljaju šumske poslove što nam predstavlja veliki problem, četiri radnika su otišla u penziju, 17 ima ispunjene uslove za odlazak, i sa njima pokušavamo da se dogovorimo da ih isplatimo, da bi ranije uzeli penziju, i da bismo na njihova mjesta doveli novu mladu radnu snagu”, rekao je Đurić.

On je naglasio da veće pomake u poslovanju ŠG “Birač” mogu da očekuju od naredne godine kada lično bude ugovarao i kupce i izvođače, a sa nekima je već razgovarao o saradnji.

Đurić kaže da preduzeće može biti stabilno, samo se treba domaćinski gazdovati, ugovoriti kupce i izvođače i poštovati dinamiku ugovorenih radova.