Uprkos krizi: Direktor plaćen 230 puta više od prosječnog radnika

10.06.2023. | 12:47

Rast cijena dionica podstakao je direktorska primanja uprkos pandemiji i krizi, pokazuje analiza Rojtersa.

Izvršni direktori najvećih američkih naftnih kompanija bili su plaćeni puno više u prvoj godini korona krize od prvotnih procjena, zahvaljujući kompenzacijskim paketima dionica čija je vrijednost naglo porasla, pokazuje analiza primanja u posljednje tri godine.

Pandemija i učestali karantini donijeli su snažan pad potrošnje nafte i gasa, ali i gubitak svakog šestog radnog mjesta u industriji. Uprkos tome, Rojtersova analiza pokazuje da su se primanja izvršnim direktorima u 20 američkih naftnih i gasnih kompanija 2020. više se nego udvostručila do 2023. godine

Strmo povećanje primanja ilustruje sistem koji može bogato nagraditi rukovodioce usred masovnih otpuštanja, zatvaranja rafinerija i pada kapitalne potrošnje, piše Rojters.

Analiza prijava kompanija u S&P 500 indeksu energetskog sektora pokazuje da plata glavnog izvršnog direktora iznosi gotovo 500 miliona dolara, znatno iznad početnih procjena od 187 miliona dolara.

Stručnjaci ističu da velike plate čelnih ljudi u energetskom sektoru uglavnom odražavaju pretjeranu vezu primanja s vanjskim faktorima, uključujući oscilacije cijena nafte i plina, umjesto s dugoročnim finansijskim efektom.

Kompanija OPC rekla je 2020. da je naknada glavnog direktora bila 104 puta veća od prosječne plate zaposlenih, ali Rojtersov izvještaj pokazuje da je zapravo bila 230 puta veća nakon skoka cijene dionica u posljednje tri godine, piše Poslovni dnevnik.

Oznake: Direktor, Plata, Radnici