Upozorenje korisnicima: Karticu ne dajte nikome – ovako može doći do zloupotrebe

13.04.2023. | 22:55

Narodna banka Srbije upozorava korisnike da kartice ne dostavljaju trećim licima, niti da postojeće zamjenjuju novom jer je riječ o neovlašćenoj proizvodnji.

Na društvenim mrežama građanima se nude usluge izrade nove platne kartice na metalnoj podlozi i sa drugačijim dizajnom.

Dijeljenje bilo kakvih informacija sa platne kartice ili davanje kartice čak i onim osobama koje su nam poznate veoma je rizično. Zakonom o platnim uslugama propisano je da banka mora da ima ugovor sa korisnicima o korišenju platnog instrumenta. U njemu je objašnjen način na koji korisnici treba da koriste platni instrument i koje su njihove obaveze.

“U ovom slučaju kada korisnik pošalje karticu on je praktično podijelio te sigurnosne elemente i ukoliko bi došlo do bilo kakve zloupotrebe najvjerovatnije da bi odgovornost za tu zloupotrebu pala upravo na korisnika”, rekao je Aleksandar Stanojević iz Narodne banke Srbije.

Bezbijedno korišćenje platne kartice podrazumijeva da se korisnik pridržava ugovora sklopljenog s bankom i da postupa u skladu sa uobičajenom praksom.

“Platnu karticu ne bi trebalo nikome da dajete, već vi da je koristite i unosite pin tako da vas niko ne vidi, da kad podižete novac na bankomatu da zaklonite npr. rukom unos pina. Kada karticom plaćate na internetu da vodite računa koji su sajtovi u pitanju odnosno internet prodajna mjesta”, objašnjava Stanojević.

Kada banka izda platnu karticu korisnici nemaju pravo da bilo šta mijenjaju na njoj. Promjena dizajna na kartici tumači se kao povrijeda intelektualnih prava banke, prenosi “b92”.