Umjesto mora i plaža: Španski premijer poziva turiste da uživaju na selima

22.05.2021. | 18:32

Strani turisti u Španiji se umjesto tradicionalnog godišnjeg odmora na pijesku i moru pozivaju da uživaju u čarima španskog sela, rekao je danas premijer Pedro Sančez, predstavljajući ambiciozni plan spasavanja sela koja izumiru.

Cilj plana, vrijednosti 10 milijardi evra, je da sačuva ruralni život u državi u kojoj su 42 odsto sela praktično pusta u poređenju sa prosjekom EU od oko 10 odsto.

“Želim posebno da naglasim da turistima treba ponuditi da uživaju u ruralnim atrakcijama koje naša zemlja ima”, rekao je Sančez na sastanku sa liderima ruralnih zajednica u Madridu.

Španija se 24. maja otvara za turiste iz zemalja van EU koje nisu na listi rizičnih zbog virusa korona, posebno Britanije i Japana, čiji građani neće morati da pokazuju negativan test na koronu.

Od 7. juna će Španija puštati posjetioce iz cijelog svijeta koji su vakcinisani protiv virusa korona da bi se pomoglo turističkom sektoru.

Novim planom predviđene su turističke ponude za sela, bolja internet i svaka druga konekcija, poboljšani putevi.

Takođe, Vlada će ponuditi grantove mladim preduzimačima i manjim kompanijama radi jačanja seoskog turizma i privlačenja gostiju na sela.