Ulagači se nadaju oporavku globalne privrede: Svjetske berze obaraju istorijske rekorde

06.12.2020. | 18:54

Na svjetskim berzama cijene dionica prošle sedmice dostigle su nove rekordne nivoe, jer se ulagači nadaju da će se globalna privreda brzo oporaviti od korona krize nakon što bude sprovedena vakcinacija protiv kovida 19.

Na Vol stritu Dow Jones prošle sedmice porastao je jedan odsto, na 30.218 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,7 odsto, na 3.699 bodova, a Nasdaq indeks 2,1 odsto, na 12.464 boda.

Sva tri indeksa dostigla su rekordne nivoe, jer ulagači očekuju da će se s primjenom vakcine privredna aktivnost normalizovati, a najveće svjetske privrede brzo će se oporaviti od korona krize.

Nedavno je Britanija postala prva zemlja u svijetu koja je odobrila vakcinu “Pfizera” i “BioNTecha” protiv kovida19 i najavila da će vakcinacija početi iduće sedmice.

Ulagače su ohrabrile i optimistične poruke demokratskih i republikanskih predstavnika u američkom Kongresu o novim mjerama za pomoć privredi u borbi protiv korona krize.

Pregovori se vode o prijedlogu paketa fiskalnih podsticaja vrijednom ukupno oko 1.000 milijardi dolara. O novom paketu podsticaja pregovara se već mjesecima, a analitičari smatraju da će se uskoro konačno postići dogovor, jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka najveće svjetske privrede od korona krize. Na to su, između ostalog, ukazali podaci o oštrom usporavaju rasta zapošljavanja. U novembru je, naime, otvoreno samo 245.000 novih radnih mjesta, u poređenju sa 610.000 u oktobru. To je najslabiji rast broja zaposlenih od maja te peti mjesec zaredom da se tempo zapošljavanja usporava. Analitičari kažu da je spori oporavak tržišta rada posljedica novih restriktivnih mjera u nizu saveznih država zbog širenja virusa korona.

No, premda je taj izvještaj loš, nakon njega su berzovni indeksi na Wol stritu dostigli rekordne nivoe.

“Loša vijest o pogoršanju slike na tržištu rada je potencijalno dobra vijest za investitore, jer to znači da bi podsticajne mjere uskoro mogle biti usuglašene”, kaže Rajan Detrik, strateg u firmi “LPL Financial”. Osim fiskalnih, tržišta podržavaju i monetarni podsticaji, jer su centralne banke širom svijeta popustile monetarnu politiku. Stoga su tržišta preplavljena svježim novcem koji uglavnom ide na tržišta dionica, s obzirom na rekordno niske kamatne stope u svijetu.

Uprkos velikim štetama koje je pandemija nanijela privredi, S&P 500 indeks porastao je ove godine gotovo 14 odsto.

“Ne vjerujem da će se privredni pokazatelji znatnije poboljšati dok ne počne vakcinacija protiv virusa korona. Tržište uračunava u cijene upravo to i gleda u budućnost, prvo i drugo tromjesečje iduće godine”, kaže Sal Bruno, direktor u firmi “IndexIQ”.

I na većini evropskih berzi cijene dionica prošle sedmice su porasle, petu sedmicu zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,9%, na 6.550 bodova, a pariski CAC 0,2%, na 5.609 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je pak 0,3%, na 13.298 bodova.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao je 0,4%, na 26.751 bod.

I na većini ostalih najvećih azijskih berzi cijene dionica prošle sedmice su porasle, pa je MSCI indeks svih svjetskih berzi dostigao novi najviši nivo od kada postoji, piše Poslovni.hr.

Oznake: Berza, Korona, Rekordi