Ukupno 300 radnika ide na biro: Firma privremeno obustavlja rad zbog korona virusa

Zbog brojnih problema uzrokovanih pandemijom korona virusa menadžment kompanije Intral BH donio je odluku da obustavi rad pogona u Tuzli te skoro 300 radnika pošalje na Kantonalni zavod za zapošljavanje.

Kako tvrde, riječ je o privremenoj odluci jer će radnici biti vraćeni na posao nakon nabavke materijala te sklapanja novih narudžbi.

Oblast obućarstva jedna je od najpogođenijih pandemijom korona virusa. Narudžbi je sve manje, što je donijelo probleme i kompaniji Intral BH koja je proteklih godina uspješno poslovala u Tuzli.

Otežan rad u minulim mjesecima menadžmentu kompanije zadao je glavobolje te su na samom kraju morali donijeti najtežu odluku, a to je da privremeno obustave rad pogona te skoro 300 radnika pošalju na biro.

“Određeni broj radnika je već poslan u Zavod za zapošljavanje, a kako proizvodni ciklusi završavaju sa tekućom sezonom, tako će i ostali do kraja septembra biti upućeni u ovu instituciju. Oni će prije toga biti poslani na godišnje odmore”, kazao je za Klix Alija Šehović, generalni direktor Intrala BH.

Zbog globalnog pada ekomonije potrošačka moć građana je u znatnoj mjeri oslabila, prodaja obuće u maloprodajnim objektima je smanjena te su se stvorile zalihe u magacinima. Upravo zbog toga, prema riječima Šehovića, stvorila se situacija u kojoj nema potražnje za novim količinama proizvoda.

“Shodno tome, naš kupac je smanjio ugovorene količine za 40 do 50 odsto što je direktno impliciralo na to da Intral BH više nema zakupljene kapacitete. Ovo je specifikum svih kompanija u ovoj oblasti. Mi smo prije dva mjeseca zaposlili 30 radnika kompanije iz Lipnice od ukupno 180 koliko ih je ostalo bez posla. Ali, nažalost, nama se sada dešava ista situacija”, naveo je Šehović.

Federalna vlada je kroz takozvani korona-zakon nastojala pomoći privrednim granama koje su pogođene posljedicama pandemije. Međutim, ta pomoć je bila nedostatna za dugotrajniji rad kompanija.

“Mi smo aplicirali konkretno za subvenciju doprinosa te smo ostvarili pravo za dva mjeseca, ali to nije dovoljno za ovakve tektonske poremećaje. Evidentno je da mi kao društvo, ne stavljajući akcent na bilo koga, nismo bili spremni za ovakva dešavanja. Nadamo se da će ubuduće ovo poslužiti kao neka referenca gdje će se reagovati drugačije”, dodao je Šehović.

Kako je naveo direktor Intrala BH, poslovni partneri su nagovijestili da će materijali početi dolaziti u drugoj polovini oktobra ove godine, kada će se radnici postepeno početi vraćati na posao, odnosno u proizvodi proces.

Vrijedi kazati da se proteklih godina obuća vrhunskog kvaliteta proizvodila u Tuzli, u halama nekadašnje fabrike Aida čiju je imovinu kupio Intral BH za 3,5 miliona konvertibilnih maraka.

Ova kompanija posvetila se razvoju te zapošljavanju radnika koji su svoje gotove i polugotove proizvode poput papuča, sandala, cipela i čizama plasirali prvenstveno na evropsko, a zatim i tržište Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, saradnjom Intrala BH te Gradske uprave Tuzle u ovom gradu je ponovo zaživio obućarski zanat.

Ostavite komentar: