Ukrajinski “Naftogas”: Očekujemo da će se nastaviti isporuke ruskog gasa

23.02.2022. | 22:02

U Ukrajini očekuju da će se nastaviti isporuke ruskog gasa, ako „ne dođe do rata velikih razmjera“ i ratnih dejstava na cjelokupnoj teritoriji zemlje, izjavio je direktor ukrajinske kompanije „Naftogas“ Jurij Vitrenko.

-Mi ne očekujemo prekid tranzita gasa, ako ne bude velikih vojnih akcija na cjelokupnoj teritoriji Ukrajine, rekao je Vitrenko.

Vitrenko je dodao da je „Gasprom“ spustio na minimum obim gasa koji je obavezan da isporučuje na evropsko tržište prema dugoročnim ugovorima. Prekid tranzita može dovesti do višemilionskih kazni kao i do gubitka reputacije dobavljača, podvukao je on.

Petogodišnji ugovor o tranzitu gasa Moskva i Kijev su potpisali 2019. godine. Prema ugovoru „Gasprom“ je transportovao 65 milijardi kubnih metara gasa 2020. godine i pumpaće 40 milijardi kubnih metara gasa u periodu 2021-2024. godine. Evropa je tokom 2021. godine kroz ukrajinski transportni sistem uvezla oko 41,66 milijardi kubnih metara ruskog gasa.

Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio da će zemlja nastaviti sa isporukama gasa u Evropu preko Ukrajine i nakon isteka ugovora 2024. godine, ako to bude isplativo i ako bude potražnje, prenose “Novosti”.