Ukoliko FBiH da za istočnu: Srpska će dati saglasnost za zapadnu gasnu konekciju

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Srpska dati saglasnost Federaciji BiH (FBiH) po pitanju zapadne gasne konekcije iz smjera Hrvatske preko Posušja u BiH, ukoliko taj entitet da saglasnost za istočnu konekciju, odnosno da se u okolini Bijeljine ili Pavlovića mosta izvrši konekcija ili prelaz ruskog gasa preko Drine iz Srbije.

Govoreći o izgradnji gasovoda kroz Republiku Srpsku, Višković je istakao da je to uslov Srpske, te da će o tome uskoro razgovarati sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

“Juče sam razgovarao sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem i zamoljen sam da pokušam u kontaktu sa Novalićem da dogovorim tu vrstu transakcije. To je uslov izgradnje gasovoda i elektrana na gas u Srpskoj”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je rekao da je o ovim temama razgovarao sa ljudima iz ruskog “Gasproma” prilikom svojih ranijih posjeta Rusiji.

“Ljudi iz te ruske kompanije su tada saopštili da je osnovni uslov za dalji rad rješenje tog pitanja, a to je prelaz gasa preko Drine, odnosno ta konekcija kod Pavlovića mosta”, rekao je Višković.

On je otkrio da će elektrane na gas biti građene u Banjaluci i Prijedoru, te proizvoditi po 600 megavata električne energije, a moći će da proizvode i toplotnu energiju što će omogućiti stanovništvu da se grije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je o gasifikaciji Srpske razgovarao nedavno u Rusiji i sa predsjednikom te zemlje Vladimirom Putinom, kada je potvrđeno opredjeljenje da se zajedno gradi gasovod i dvije gasne elektrane.

Ostavite komentar: