UIO BiH sertifikovan za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa: Prevoznici brže i jeftinije do odredišta

15.05.2021. | 08:24

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) postala je sertifikovano tijelo u BiH za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, koji će zamijeniti klasični potpis i pečat u službenoj komunikaciji prilikom pružanja elektronskih usluga poslovnoj zajednici.

Riječ je o velikoj reformi u BiH koja će, kako su istakli u UIO, poslovnoj zajednici omogućiti da sva svoja prava i obaveze ostvari mnogo brže, jednostavnije i jeftinije, isključivo elektronskim putem. Rješenjem Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara UIO je akreditovan i upisan kao kvalifikovani ovjerilac u BiH.

– To znači da će poreski obveznici moći podnositi zahtjeve Upravi za dobijanje digitalnih kvalifikovanih potvrda, kao i za korišćenje elektronskih usluga – kazali su u UIO. Dodali su da prva elektronska usluga koja će biti ponuđena poslovnoj zajednici u BiH jeste NCTS – novi kompjuterizovani tranzitni sistem, čiji je početak primjene planiran 1. jula, stupanjem na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH.

– Carinski obveznici i špediteri biće prvi korisnici digitalnog kvalifikovanog potpisa u BiH jer će sve svoje dokumente u postupku elektronskog prevoza robe ovjeravati na novi način i slati u informacioni sistem Uprave isključivo elektronskim putem – naglasili su u UIO BiH, navodi “Glas Srpske”.

Dodali su da će novi elektronski provoz robe znatno ubrzati sve postupke, skratiti vrijeme čekanja prilikom ličnog predavanja dokumentacije u carinskim ispostavama i značajno smanjiti troškove. Istakli su da će nakon toga UIO krenuti sa širenjem ponude elektronskih usluga koje će se moći ovjeravati digitalnim kvalifikovanim potpisom, kao što su podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava isključivo elektronskim putem, podnošenje PDV i akciznih prijava, podnošenje raznih zahtjeva u Upravu i slično.

– Cilj je da u toku 2022. u potpunosti pređemo na bespapirno poslovanje sa obveznicima indirektnih poreza, koji će tada uz posjedovanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, koji je izdao UIO, sva svoja prava i obaveze moći ostvariti mnogo brže, jednostavnije i jeftinije, isključivo elektronskim putem – kazali su u UIO.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić rekao je za “Glas Srpske” da će novi kompjuterizovani prevozni sistem mnogo značiti prevoznicima, jer ih ogromne gužve na granicama mnogo koštaju.

– Međutim, ovo što sada rade za prevoznike neće mnogo značiti ako se na graničnim prelazima i dalje bude čekalo po dan-dva kako bi se ocarinila ili rascarinila roba. U svakom slučaju, svaki pomak koji dolazi biće od koristi – kazao je Grbić. Dodao je da za vrijeme koliko inače znaju čekati na graničnim terminalima dok se roba carini mogu doći do Njemačke.

Vozači

Nikola Grbić kaže da prevoznici za unutrašnji i međunarodni transport u RS i dalje rade smanjenim intenzitetom, zbog pandemije virusa korona.

– U teretnom saobraćaju još rade sa 20 do 30 odsto kapaciteta – kazao je Grbić i dodao da je jedan od najvećih problema koji ih čeka po završetku pandemije ogroman odliv vozača.