Udruženje tekstila, kože i obuće postavilo granicu: Možemo ići do 750 KM minimalca

20.11.2023. | 13:10

Za sektor tekstilne i obućarske industrije u Republici Srpskoj prihvatljiva je najniža plata od 750 KM i eventualno povećanje ovog iznosa ugrozilo bi poslovanje i dovelo u pitanje opstanak privrednih društva iz ovog sektora, zaključeno je na sjednici Izvršnog odbora Udruženja tekstila, kože i obuće.

Na sjednici Odbora, sazvanoj s ciljem razmatranja aktuelnih problema u sektoru obućarske i tekstilne industrije uzrokovane globalnom krizom na tržištu i najavama povećanja najniže plate u Republici Srpskoj za 2024. godinu, konstatovano je da ekonomski pokazatelji generalno gledano, te uticaj globalne krize i trendovi na tržištu, bitno utiču na smanjene potražnje za proizvodima tekstilne i obućarske industrije, što za posljedicu ima smanjenje narudžbi za privredna društva koja su orijentisana na saradnju sa poznatim svjetskim brendovima, saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

Dodaje se da obimne zalihe gotovih proizvoda u velikim trgovinskim lancima u zemljama EU i pad potražnje značajno utiču na manje narudžbe i smanjenje obima proizvodnje, što predstavlja veliki izazov za ovu industrijsku granu.

– Pored toga, najave koje se odnose na povećanje najniže plate u Republici Srpskoj dodatno usložnjavaju situaciju za privredna društva iz sektora tekstilne i obućarske industrije, s obzirom da ne postoji mogućnost povećanja cijena rada, koje su dogovorene sa stranim parnterima. Cilj svih privrednih društava je da zadrže obim poslovanja, ali i broj zaposlenih radnika, međutim, ukoliko bi se desilo drastično povećanje najniže plate, opstanak privrednih društava iz ovog sektora je upitan i dodatno bi uticao na danje poslovanje – navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da 90 odsto preduzeća u ovom sektoru radi “lon”, odnosno uslužne poslove za strane partnere, gdje ne postoji mogućnosti da se kroz povećanje cijena proizvoda ili usluga traže dodatna finansijska sredstava.

Takođe, dodaju, topli obrok i prevoz radnika u ovom trenutku ne ulaze u strukturu najniže plate, te se s toga postavlja generalno pitanje šta bi konkretno činilo strukturu najniže plate.

Predstavnici privrednih društava iz tekstilne i obućarske industrije naglašavaju da je za ovaj sektor 750 KM prihvatljiv iznos najniže plate u Republici Srpskoj za 2024. godinu i očekuju da će odgovorne insitucije naći kompromisno rješenje, uvažavajući ekonomske pokazatelje i stanje privrede Republike Srpske, koje neće dovesti do još veće krize, te smanjenja obima proizvodnje i broja radnika.