Udruženje poslodavaca o višoj cijeni struje: “Elektroprivrede BiH” da hitno stornira ugovore

28.01.2022. | 17:02

Udruženje poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ zahtijeva od Uprave javnog preduzeća “Elektroprivrede BiH” da hitno storniraju ugovore koje su poslali kompanijama za rezervno snabdijevanje električnom energijom na 60 dana, čija je cijena i do šest puta veća u odnosu na prošlogodišnju.

Udruženje poslodavaca FBiH je danas organizovalo sastanak kojem je prisustvovalo više od 100 poslodavaca iz entiteta, a na kojem je razmatrana aktuelna situacija u vezi sa povećanjem cijene električne energije i jednoglasno su usvojeni određeni zaključci, navedeno je na zvaničnoj stranici Udruženja.

“Od `Elektroprivrede BiH` se traži da stornira račune i da ispostavi nove račune o snabdijevanju električnom energijom kompanijama koje je snabdijevala u 2021. godini, bez obzira da li su ti kupci poslali zahtjev za ponudu za snabdijevanje električnom energijom, prihvatili ponudu za snabdijevanje električnom energijom i potpisali ugovor, ili nisu prihvatili ponudu za snabdijevanje električnom energijom i nisu potpisali ugovor”, navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Uvećane cijene električne energije primjenjuju se od 6. januara, odnosno od dana stupanja na snagu Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH na sve kvalifikovane kupce električne energije, dodaje se u saopštenju.

“Ugovori o snabdijevanju električnom energijom kvalifikovanim kupcima, koji će biti ponuđeni na osnovu člana 16a. Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH, moraju imati iste uslove snabdijevanja kao i ugovori o snabdijevanju električnom energijom koji su realizovani tokom prošle godine”, poručuju iz Udruženja.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH ističu da ukoliko “Elektroprivreda BiH” ne prihvati njihove zahtjeve, traže hitnu sjednicu Vlade FBiH.

Zaključci su upućeni “Elektroprivredi BiH” i premijeru Vlade FBiH, navedeno je u saopštenju.