Udarila kriza: Frizeri cijeli dan bez mušterija, cvjećari skraćuju radno vrijeme

14.09.2020. | 18:43

Nijedna mušterija mi nije ušla u salon prošle srijede. Presjedila sam smjenu. To mi se nikada nije desilo. Ne znam kako ćemo opstati.

Ovo priča jedna frizerka iz Banjaluke, koja nekoliko godina ima svoj salon i redovne mušterije. Pad kupovne moći, strah od zaraze novim virusom i nedolazak dijaspore itekako su osjetili preduzetnici Srpske, ali i cijela naša ekonomija.

Preko puta salona ove frizerke, koji je u centru Banjaluke, nalazi se i cvjećara, koja je radila od devet do 21 sat. Radno vrijeme im je sada do 15 časova. Neki dan su imali ukupan promet manji od pet maraka.

Nedaleko od centra u jednom tržnom centru je zatvoreno nekoliko butika i ostalih radnji.

Statistika

Istovremeno, zvanični podaci iz najvećeg grada Srpske, u kojem je najveća potrošnja u Republici Srpskoj, pokazuju da je od marta do septembra registrovano više preduzetničkih radnji nego što ih je odjavljeno.

“Od 1. marta do 1. septembra ove godine registrovan je 261 preduzetnik, a istovremeno ih je odjavljeno 174”, podaci su Odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi Banjaluka.

Preduzetnicima se iz budžeta Republike Srpske isplaćuju subvencije od marta, odnosno isplaćuju se minimalne plate zaposlenima kao podsticaj da se ne otpuštaju radnici i da se biznis zadrži.

Kriza

Ukupno je registrovano oko 22.000 preduzetnika u Republici Srpskoj, a u preduzetničkim radnjima je zaposleno više od 40.000 radnika.

“Od naših biznisa direktno sigurno zavisi oko 120.000 ljudi. Dakle, zaposleni i njihovi članovi porodice”, objašnjava za Srpskainfo predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić.

Kaže da mu kolege u posljednje vrijeme stalno govore kako im pada promet, kako je sve teže… Činjenica je da je, kako kaže, frizerima promet pao za oko 30 odsto u odnosu na period prije pandemije, ali je, kako kaže, vlasnicima butika još teže, jer im je propala sezona proljeće/ljeto, nije bilo matura i svadbi i mnogi su digli velike kredite od mikrokreditnih organizacija.

“Međutim, moramo da prihvatimo činjenicu da je kriza. Onaj ko govori drugačije, taj ne govori istinu. Pa, cijeli svijet se trese zbog krize izazvane pandemijom novog virusa korona”, ističe Bratić.

Nameti

Osim toga, kako dodaje, jesen je uvek bila „teška“, jer djeca polaze u školu, kupuju se drva, odnosno ljudi su se potrošili. Bratić poručuje kolegama da moraju da zaborave dobit u poslovanju neko vrijeme.

“Sada je važno samo da sačuvamo biznis i da ne odemo u neke gubitke. Podsjećam da od Vlade RS dobijamo pomoć. I to mnogo znači kada znamo da bar imamo obezbijeđene minimalce za radnike”, ističe Bratić.

Međutim, on kaže da je potrebno da država neke parafiskalne namete ukine, a neke da smanji.

Vlada RS će preko Kompenzacionog fonda pomoći privrednim subjektima u Republici Srpskoj kako bi sanirali štete nastale usljed krize izazvane virusom korona, poručio je premijer RS Radovan Višković. On kaže da je uz pomoć međunarodnih kreditora, prije svega EBRD, obezbijeđeno 238 miliona maraka za privrednike, preduzetnike, zanatlije, trgovce, te mala i srednja preduzeća.

Potrošnja

Zvanični podaci Poreske uprave Republike Srpske potvrđuju ono što se dešava na terenu, pa je tako ukupan promet u malopradaji Republike Srpske u julu manji gotovo za trećinu, tačnije za 31 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U junu je promet bio manji za oko 9,2 odsto u odnosu na šesti mjesec prošle godine.

Oznake: Frizeri, Kriza