Ublažavanje posljedica korone! Tegeltija: BiH će od MMF-a tražiti 750 miliona evra

20.11.2020. | 12:03

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da BiH od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) traži sklapanje trogodišnjeg aranžmana u iznosu od 750 miliona evra za ublažavanje negativnih posljedica drugog talasa pandemije virusa korona.

Tegeltija je rekao da bi sredstva bila iskorištena za podršku ekonomskog oporavka zemlje u 2021. godini, uz očuvanje makroekonomske stabilnosti, stabilnosti valutnog odbora i održavanje duga.

On je najavio da će Misija MMF-a obaviti virtuelnu misiju za BiH u periodu od 19. novembra do 8. decembra s ciljem postizanja dogovora o aranžmanu.

Prema Tegeltijinim riječima, glavni ciljevi programa su spasavanje i poboljšanje kvaliteta života građana mobilizacijom dovoljnih resursa u zdravstvenom sektoru, privremena podrška prihodima građana i preduzeća, jačanje otpornosti finansijskog sektora, te poboljšanje rasta u srednjoročnom periodu.

“U drugoj fazi, kada počne oporavak nakon pandemije, fokus programa će se pomjerati na strukturne reforme kako bi se podržala transformacija ekonomije, što će uključivati ubrzanje realizacije kapitalnih projekata, povećanje efikasnosti potrošnje, te smanjenje osjetljivosti na korupciju unapređenjem nadzora i upravljanja u javnim preduzećima, uvođenje elektronske vlade, fiskalne transparentnosti i boljih praksi u oblasti javnih nabavki”, rekao je Tegeltija za Večernji list, izdanje za BiH.

On je naveo da su ciljevi aranžmana dvostruki – saniranje šoka izazvanog pandemijom virusa korona u bližoj budućnosti i podrška oporavku kroz strukturne reforme u srednjoročnom periodu.

“Novi aranžman značio bi mnogo u ovom veoma izazovnom vremenu za BiH, te bi se iskoristio za prevladavanje svih problema koje je pandemija donijela sa sobom”, zaključio je Tegeltija.

Oznake: Korona, Kriza, Tegeltija