U toku završna faza pripremnih radova na gradilištu HE “Buk Bijela”

03.12.2022. | 10:41

Na gradilištu Hidroelektrane /HE/ “Buk Bijela” na Drini kod Foče u završnoj fazi je izgradnja gradilišnog naselja, te upravne zgrade i prateće infrastrukture.

Pripremni radovi na lijevoj obali Drine počeli su prošle godine i trebalo bi da budu završeni u junu iduće godine.

Uz više objekata sa sobama i apartmanima, gradilišno naselje za više od 400 radnika, koji će tu biti smješteni za vrijeme izgradnje HE “Buk Bijela”, imaće i veliki restoran, ambulantu, vešernicu i sportska igrališta.

Upravna zgrada i zgrada za izvođača i nadzor grade se uzvodno od ove lokacije u neposrednoj blizini buduće brane.

Osim objekata, grade se i pristupni putevi, kao i vodovodni sistem za radničko naselje.

Izvođač radova je preduzeće “Sloga” iz Kragujevca, a od ukupno 80 radnika, koliko ih je angažovano u pripremnoj fazi, pedesetak ih je iz Foče, raznih profila.

Fočak Radmilo Miletić, poslovođa na gradilištu, kaže da su tu od prvog dana, od maja prošle godine.

“Završna je faza, rade se fasade, kanalizacija, voda, vanjsko uređenje. Ostalo je nešto sitno unutrašnjeg uređenja, privodi se kraju. Zadovoljni smo, nikad bolji uslovi nisu bili. Redovne su plate, sve ostale imamo na vrijeme, nemamo nikakvih problema”, izjavio je Miletić novinarima.

Milan Baštinac, predsjednik Upravnog odbora HES “Gornja Drina”, kaže da su pripremni radovi kompleksni, te da podrazumijevaju i novi vodovodni sistem i kilometre pristupnih puteva do gradilišnog naselja i od naselja do ulaska u korito Drine.

Naselje se nalazi oko kilometar nizvodno od mjesta gdje će se graditi brana i služiće za izgradnju i ostale dvije hidroelektrane u sistemu Gornja Drina – uz HE “Buk Bijela”, to su HE “Foča” i HE “Paunci”.

“Nakon izgradnje svih ovih elektrana, namjera nam je da kompletno naselje prepustimo na upravljanje lokalnoj zajednici, a da lokalna zajednica odlučuje o sadržajima koje će davati lokalnom stanovništvu kroz ovu infrastrukturu”, kaže Baštinac.

On navodi da HES “Gornja Drina” planira do kraja godine da pošalje pozivni tender respektabilnim firmama koje će da se takmiče za sistem “ključ u ruke” izgradnje HE “Buk Bijela”.

“Računamo da će sami pregovori sa potencijalnim izvođačem radova na samoj elektrani trajati od devet mjeseci do godinu dana, a nakon toga postoji mogućnost da se relativno brzo organizuje samo gradilište i počnu radovi na terenu”, naveo je Baštinac.

Baštinac je podsjetio da je vrijednost gradnje HE “Buk Bijela”, zajedničkog poduhvata elektroprivreda Srpske i Srbije, oko 250 miliona evra, koliko će koštati i gradnja preostale dvije elektrane, tako da ukupna investicija iznosi oko 500 miliona evra.

Projekat će biti finansiran u omjeru 51 odsto “Elektroprivreda Srbije”, 49 odsto “Elektroprivreda Republike Srpske”, koliki je i udio suvlasništva u zajedničkoj firmi HES “Gornja Drina”.

Baštinac napominje da je od Vlade Srbije obezbijeđena garancija za finansiranje.

“Tako da se nadamo da ćemo i u okviru izbora izvođača da dobijemo i povoljno finansiranje, s obzirom na to da je garancija Vlade Srbije respektabilna i sigurno će da obezbijedi povoljnije uslove, nego što bi bilo da finansiranje tražimo mi sami na tržištu”, rekao je Baštinac.

Nakon izbora i uvođenja izvođača radova, rok za izgradnju HE “Buk Bijela” je četiri godine.