U Srbiju Balkanskim tokom stiže redovno dogovorenih šest miliona kubika gasa

27.04.2022. | 22:25

Ruski “Gasprom” je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu platili u rubljama. To ne utiče na snabdijevanje Srbije gasom, tvrdi resorno ministarstvo. Evropska unija najavljuje zajednički odgovor.

Iako sa više od deset milijardi kubnih metara ruskog gasa pokriva polovinu potreba, Poljska je više puta ponovila da ga neće plaćati u rubljama i da ne planira da produži gasni ugovor sa “Gaspromom”.

Tvrdi da ima dovoljno alternativnih izvora uključujući morski tečni prirodni gas.

“Poljska se pripremala za diverzifikaciju snabdijevanja gasom. Čak i prije nego što se pusti Baltički gasovod, moći ćemo da zaštitimo našu privredu, domaćinstva, ljude od poteza Rusije”, kaže poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov rekao je da je Rusiji plaćen gas za april i da je zaustavljanje isporuke kršenje ugovora sa “Gaspromom”. On je izjavio da ima zaliha za najmanje mjesec dana.

“Bugarska je lojalan partner Srbiji i Mađarskoj. Kada budemo imali priliku pomoći ćemo svim našim susjedima. Preispitaće se mogući rizici. To ne znači da bismo vještački stvarali poremećaje u susjednim državama”, kaže Aleksandar Nikolov, ministar energetike Bugarske.

Uprkos uvjeravanjima Nikolova premijer Kiril Petkov je rekao da Sofija razmatra sve ugovore s “Gaspromom”, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku. Premijerka Ana Brnabić, međutim, kaže da nije zabrinuta.

“Mi smo uložili preko milijardu evra u taj gasovod. Pritom smo platili taj gas. To je naš gas, imamo ugovor o snabdijevanju sa Ruskom Federacijom. Da, desilo se da prolazi kroz Bugarsku. Bugarska ima svoje probleme. Problemi Bugarske nisu naši problemi”, kaže Brnabićeva.

U Srbiju Balkanskim tokom stiže redovno dogovorenih šest miliona kubnih metara gasa, znatno više od naših potreba, tako da obustava isporuke Poljskoj i Bugarskoj ne utiče na naše tržište ali se i spremamo za nepredviđene situacije, kaže resorna ministarka.

“Ono o čemu se otprilike razgovara jeste da se možda napravi produženje tog ugovora, da se ne ide na novi dugoročni ugovor, nego da samo radimo produženje do kraja ove godine”, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka energetike.

“Iz bugarske kompanije Transgas nam je potvrđeno da se gas za Srbiju i Mađarsku transportuje nesmetano. To nam je potvrđeno i iz ruskog Gasproma. Bugarski ministar energetike Nikolov mi je potvrdio da će se držati ugovora o tranzitu gasa. Nadamo se da će tako i ostati”, kaže Piter Sijarto, ministar inostranih poslova Mađarske.

Iz njemačkog “Unipera”, najvećeg “Gaspromovog” kupca, kažu da je pronađeno rješenje za plaćanje ruskog gasa, prihvatljivo za obje strane. Sljedeće plaćanje je krajem maja.

“Prekid isporuke ruske energije značio bi smanjenje njemačke proizvodnje za 5 odsto, tako da to u suštini znači recesiju. Vidimo da je taj rizik stvaran”, kaže Kristijan Ševing iz Dojče banke.

Predstavnici bugarske Vlade sutra će u Briselu sa evropskim zvaničnicima razgovarati o aktuelnoj situaciji.

“Najnoviji agresivni potez Rusije je još jedan veoma oštar podsjetnik da moramo da radimo sa pouzdanim partnerima i da gradimo našu energetsku nezavisnost. Pozdravljamo planove Francuske da što prije sazovu sastanak ministara energetike EU”, rekla je Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije.

“Gasprom” je upozorio da će prekinuti isporuke ukoliko Poljska i Bugarska koje su tranzitne zemlje za Njemačku, Mađarsku i Srbiju, budu ilegalno izvlačili gas.