U Slatini po 17. put održana manifestacija “Dani jagode”

01.06.2019. | 21:30

Banja Slatina danas u znaku jagode. Po 17. put organizovana je privredno-turistička manifestacija Dan jagode opštine Laktaši.

Ove godine pod jagodom se našlo oko 20 hektara. Na prestižnoj manifestaciji jagode iz ovogodišnje proizvodnje, kojoj vremenski uslovi nisu bili naklonjeni, izložilo je 89 izlagača. Kažu da su zadovoljni kako kvalitetom tako i otkupnom cijenom.

– Možda će biti jedno 20 procenata umanjen rod od truleži, i to je super kakvi su uslovi, jer smo mislili da neće biti ništa – ističe Ilija Kovačević, proizvođač jagoda iz Turjaka.

Slično razmišlja i Darko Škorić, proizvođač jagoda iz Aleksandrovaca.

– Cijena je dobra, posebno ove plasteničke kojoj je cijena bila ekstra i krenulo se sa nekih pet maraka, zato što sam sredinom aprila imao ekstra jegodu. Sada je cijena između dvije i dvije i po marke – tvrdi Darko Škorić.

U opštini Laktaši sve je veća proizvodnje jagode u zatvorenom prostoru. Tokom stručnog predavanja agronomi su predstavili sve prednosti ovakve prozvodnje.

– Proizvodnjom u zatvorenom prostoru dobili su raniji proizvod, ranije prispijeće, ukusnije i slađe proizvode sa manjom upotrebom pesticida tako da možemo reći da je ta jagoda iz plasteničarskog prostora koji je kontrolisan prostor i gdje imamo značajno manji uticaj atmosferskih prilika još ukusnija, bolja i kvalitetnija – napominje agronom Dalibor Dončić.

Ove godine najuspješniji proizvođač jagode je Radenko Babić iz Slatine. Proglašeni su i najbolji likovni i literarni radovi učenika osnovnih škola koji su stvarali o temi jagoda.

 

Izvor:(RTRS)



Oznake: Slatina