U RS niče još jedan pogon za svjetsku industriju

18.02.2021. | 09:21

Slovenačka Cablex grupa koja se bavi proizvodnjom i prodajom kablovske konfekcije uskoro otvara svoju izdvojenu jedinicu i proizvodni pogon u Industrijskoj zoni Celpak u Prijedoru.

Najavljeno je to nakon sastanka gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića sa Radovanom Popovićem, direktorom firme Cablex BH koja već 11 godina uspješno posluje u Aleksandrovcu kod Laktaša.

Ova kompanija dio je grupacije sa sjedištem u Sloveniji koja ima 12 fabrika u više zemalja Evrope i to u Sloveniji, Srbiji, Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Turskoj i Kini, a u Njemačkoj posjeduju centralno skladište.

Preduzeće radi dijelove za eminentne kompanije Bosch, Miller, Elektrolux, Stihl, te posredno dijelove za autoindustriju za BMW, Audi i Mercedes.

U Laktašima preduzeće ima ukupno 435 radnika a u Industrijskoj zoni Celpak u fazi je pripreme prostora.

Kako piše BizniInfo, trideset radnika iz Prijedora već obavlja obuku u Laktašima a prema planu sredinom marta mašine u Prijedoru bi trebale biti puštene u pogon.

U Prijedoru je planirano da se rade dijelovi za firmu”Bosch”, a plan preduzeća je da vremenom proširi svoje djelatnosti i zaposli još radnika.