U padu broj izdatih građevinskih dozvola u RS

26.06.2021. | 09:14

Broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u maju ove godine u Srpskoj manji je za 17 odsto u odnosu na isti period lani, a najveći razlozi su, kažu u građevinskim preduzećima, dodatno usporena administrativna procedura i odlaganje gradnje zbog virusa korona.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u maju ove godine izdato je 78 građevinskih dozvola, uglavnom za objekte u visokogradnji. Statističari su izračunali da je najviše građevinskih dozvola izdato za novogradnju, odnosno 68, dok je za dogradnju i nadogradnju izdato pet dozvola, koliko i za ostale rekonstrukcije.

– Broj predviđenih stanova za gradnju u maju ove godine u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju u 2020. manji je za 11,8 odsto. U poređenju sa majem lani, u petom mjesecu ove godine izdato je 29,2 odsto manje građevinskih dozvola za stanove – kazali su u Zavodu za statistiku.

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović kaže da je u samoj pandemiji bio otežan proces gradnje s jedne strane, dok su sa druge strane investitori odgađali gradnju planiranih objekata, zbog čega su sad na red za gradnju došle i investicije za koje je građevinska dozvola izdata u prethodnom periodu.

– Praktično usljed pandemije usporeni su svi procesi pa tako i sve u oblasti građevinarstva, od projektovanja, gradnje do dozvola. Nakon ponovnog uspostavljanja tražnje stanova, koja je već prošlog ljeta dostigla nivo prije pojave pandemije, a trend je nastavljen i ove godine, došlo je do deblokade investicija tako da se sada uporedo sa planiranim rade i investicije koje su bile na čekanju tri do četiri mjeseca – kazao je Petrović, navodi “Glas Srpske”.

Vlasnik preduzeća “Falkon” iz Teslića Momir Smiljanić kaže da je virus korona sve usporio, od administracije do gradnje.

– Na to je svašta o uticalo, a najviše procedure za dobijanje građevinskih dozvola, koje nikad nisu bile jednostavne, a virus ih je samo dodatno zakomplikovao – rekao je Smiljanić. Dodao je da građevinska preduzeća, između ostalog, muči i nedostatak određenih materijala, dok su cijene onog što se može naći na tržištu otišle u nebo.

U prijedorskom preduzeću “MB Modul” kažu da firme na građevinsku dozvolu čekaju više od osam mjeseci.

– Procedura oko dozvola je toliko komplikovana da se dešava da ljudi, koji započnu taj proces, prosto se zapetljaju u sva ta dokumenta pa odluče da nastave na crno – kazao je direktor ovog građevinskog preduzeća Milan Mamlić.

Dodao je da potražnje za nekretninama, za razliku od ostalih segmenata, za sada nije u padu, što daje nadu da će građevinski sektor, uprkos svim problemima, opstati i u narednom periodu.