U ovom gradu u BiH otvara se veliki rudnik zlata: Očekuje se izvoz od pet milijardi evra

05.01.2024. | 13:03

 Krajem januara u Varešu počinje iskopavanje rude koja bi mogla sadržavati zlato, u okviru projekta u koji je uloženo više od 200 miliona evra.

“Ono što ovdje gradimo je nešto najmodernije na svijetu. 24. januara krećemo s proizvodnjom prve količine rude, svakim danom ćemo povećavati količinu dok ne dođemo do 65 tona mjesečno, što očekujemo da će se dogoditi u julu ove godine”, kazao je za Oslobođenje Pol Kronin, direktor kompanije Adriatic Metals BH.

Ta je firma ranije dobila koncesiju za istraživanje i eksploataciju rudnog bogatstva u okolini Vareša, mjesta koje je bilo poznato po najvećem rudniku željezne rude na cijelom Balkanu, ahistorijski zapisi govore kako je ona eksploatisana još u antičkom periodu.

Adriatic Metals BH u projekt “oživljavanja” Vareša krenuo s pretpostavkom da se u njegovoj okolini i dalje kriju naslage željezne rude od oko 200 miliona tona. Provedena istraživanja potvrdila su kako u tim naslagama postoje tragovi zlata, srebra, olova, cinka, barita i bakra.

U samom rudniku biće zaposleno 300 radnika, a očekuje se kako će pokretanje proizvodnje u konačnici rezultirati otvaranjem dodatnih do dvije i po hiljade radnih mjesta u pratećim djelatnostima.

Adriatic Metals do sada je u projekt uložio 450 miliona konvertibilnih maraka, odnosno nešto više od 230 miliona evra.

Kalkulišu kako će do 2050. godine uspjeti proizvesti i prodati samo cinka i olova u vrijednosti većoj od pet milijardi evra.

Oznake: Rudnik, Vareš, Zlato