U okviru “start ap” paketa: Velika podrška u sjemenskom krompiru nevesinjskim ratarima

26.04.2023. | 17:38

Nevesinjskim proizvođačima krompira danas je dijeljen sadni materijal u okviru “start ap” paketa koji će obuhvatiti stotinjak ratara.

Pored sjemenskog krompira, poljoprivrednici su dobili mineralno đubrivo i zaštitna sredstva.

Poljoprivrednik iz Bratača Nikola Šešlija rekao je da će krompir ove godine posaditi na površini od jednog hekara.

“Posljednjih godina cijene poljoprivrednih proizvoda su takve da je isplativo bavljenje poljoprivredom”, istakao je Šešlija i dodao da su ovi paketi velika podrška za ratare.

On se nada da vremenske prilike neće pokvariti planove ratara.

Podrška poljoprivrednicima obezbijeđena je kroz Projekat razvoja seoskog preduzetništva Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede /IFAD/, a dio sredstva je izdvojila i opština Nevesinje.

Konsultant IFAD-a Bojan Grahovac rekao je da jedan paket sadrži 1000 kilograma sjemenskog krompira sorti “agria” i “rudolf”, 600 kilograma mineralnog đubriva i zaštitna sredstva.

On je podsjetio da je u prethodne četiri godine kroz projekte IFAD-a 400 nevesinjskih poljoprivrednika dobilo podršku vrijednu oko 1.250.000 KM.

“Osim proizvođača krompira podršku su dobili i pčelari, voćari i proizvođači mlijeka za nabavku kvalitetno priplodnih junica”, napomenuo je Grahovac.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Veljo Radovanović rekao je da je ova lokalna zajednica od početka u IFAD-ovim projektima čiji je cilj osnaživanje poljoprivrednih proizvođača kroz dodjelu početnih paketa za uzgoj krompira.

Radovanović je podsjetio da je budžetom opštine ove godine predviđeno 290.000 KM za razne vidove subvencija poljoprivrednicima.

Oznake: Krompir, Nevesinje