U odnosu na prošlu godinu: Povećanje izvoza i uvoza u BiH

29.07.2022. | 16:25

Izvoz BiH je u prvom polugodištu, u odnosu na isti period 2021. godine, povećan za 2,61 milijardu.

Ili, prema podacima Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, izvoz je povećan za 39,17 odsto, te je iznosio 9,3 milijarde KM. Međutim, količinski izvoz povećan je tek za 5,1 odsto.

Kako su naglasili, na tržište EU izvezena je roba u vrijednosti od 6,7 milijardi KM, što predstavlja povećanje za 37,22 odsto. Istovremeno, uvoz iz EU je iznosio devet milijardi KM i povećan je za 36,14 odsto, pišu Nezavisne.

“Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene BiH u prvom polugodištu ove godine iznosio je 23,2 milijarde KM i povećan je za 41,1 odsto, odnosno 6,8 milijardi KM u odnosu na isti period prethodne godine”, naveli su iz STK BiH te dodali da je uvoz vrijednosno povećan za 4,15 milijardi KM.

Kako ističu iz STK, pokazatelji spoljnotrgovinske razmjene ukazuju na povećanje izvoza i uvoza.

“BiH dobar dio uvoza ostvaruje radi izvoza, odnosno uvozi radi dorade proizvoda, nakon čega iste proizvode izvozi, što je uzrok visokog deficita, koji se stalno povećava. Neizvjesnost koja se odnosi na rat u Ukrajini i dalju energetsku krizu onemogućava pozitivne prognoze na tržištu EU, pa tako i u BiH”, istakli su iz STK BiH.

Zanimljivo je da metalski sektor u ukupnom izvozu učestvuje sa 41,5 odsto, a u ukupnom uvozu sa 35,9 odsto. Iz BiH su, dodaje se, u prvom polugodištu izvezeni proizvodi metalskog sektora u vrijednosti od 3,9 milijardi KM, što je više za 1,1 milijardu KM ili 42 odsto u odnosu na prvo polugodište 2021.

“Ovom povećanju u najvećoj mjeri doprinijelo je povećanje izvoza aluminijuma i njegovih dijelova, dijelova od željeza i čelika te izvoz elektroindustrije”, naveli su iz STK BiH te dodali da je elektroindustrija ostvarila ukupan izvoz    u vrijednosti od 1,3 milijarde KM,    što je povećanje od 219,6 miliona KM.

Istovremeno, poljoprivrednici i ostali proizvođači hrane nemaju previše razloga za zadovoljstvo, jer su agro i prehrambena industrija u ukupnom izvozu učestvovali sa 5,3 odsto, a u ukupnom uvozu sa 14,4 odsto.

“U prvom polugodištu tekuće godine izvezeno je agro i prehrambenih proizvoda u ukupnoj vrijednosti od 488 miliona KM, što predstavlja povećanje izvoza za 89 miliona KM ili 22 odsto. Uvezeno je agro i prehrambenih proizvoda u ukupnoj vrijednosti od dvije milijarde KM”, naveli su iz STK BiH.

Ovdje vrijednosno najviše uvozimo meso i druge klaoničke proizvode, razne proizvode za ishranu, ostatke hrane – hrana za životinje, proizvode na bazi žitarica i pića, alkohol i sirće.

Zdravko Marinković, predsjednik STK BiH, rekao je u petak, na prezentovanju ovih rezultata, da privreda BiH ide iz krize u krizu, osvrćući se na 2020. godinu, vrijeme pandemije virusa korona, 2021. kada je došlo do oporavka i stabilizacije privrednih kretanja u zemlji, te na ovu godinu i ukrajinsku krizu koja je ostavila trag i na privredu BiH.

“Početkom 2022. dočekala nas je globalna kriza manifestovana kroz poremećaj lanaca u nabavci povećanjem cijene energenata. Posmatrano po mjesecima, januar i februar su bili stabilni, ali kada je počela ukrajinska kriza krajem februara, to se automatski odrazilo na privredu u martu, kada smo zabilježili veliki uvoz robe u BiH”, istakao je Marinković.

Momčilo Komljenović, zamjenik generalnog sekretara STK, rekao je da je najznačajniji partner BiH po obimu razmjene iz EU Hrvatska, u koju je u šest mjeseci izvezena roba u vrijednosti od oko 1,3 milijarde KM, dok je uvoz iznosio 2,4 milijarde KM.

Najznačajniji partneri u robnoj razmjeni

•    članice EU

•    potpisnice CEFTA

•    EFTA (Švajcarska)

•    ostala tržišta

Oznake: Izvoz, Privreda